Свързани новини

11.02.2019 09:42

Един човек на мястото на Бронзовата къща

Видян 1180 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Видеоинсталация от екрани ще бъде издигната на площадката на бившия мавзолей след демонтажа на Бронзовата къща. Произведението Един човек на Венелин Шурелов е победител в първия конкурс за произведение на съвременното изкуство по програма Навън като е класирано на първо място от Творческия съвет към Общината.


Тялото на Един човек ще бъде съставено от 56 LED екрана. Изображенията върху тях ще бъдат генерирани от компютърен алгоритъм и ще представят отражение на града в реално време. Височината на фигурата ще бъде 12 метра. Инсталацията ще струва 81 100 хил. лв, пише културната служба на общината. Тя решава проблемите на всички, които искат отделни паметници в центъра на София за този или онзи герой – инсталацията дава възможност в отделни дни да бъде паметник на всеки от тях.


Предстои одобрение на проекта от Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Направление Архитектура и градоустройство към Общината, а след това гласуван и от Столичния общински съвет.


Доц. д-р Венелин Шурелов е преподавател в Националната художествена академия, където води магистърската програма Дигитални изкуства. Той е съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство. Сред нещата му са Ротор (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц, пърформанс инсталацията Post-Everything в университета Таусън, САЩ. Работите му са представяни в редица самостоятелни и общи изложби, на фестивали в България, Европа и САЩ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се