Свързани новини

11.02.2019 09:27

2019 г. става Година на вътрешния туризъм

Видян 1711 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Добра новина. 2019 г. беше обявена за Година на вътрешния туризъм от ресорния министър Николина Ангелкова. Това стана на специална конференция, наречена Естествено в България, на която беше даден старт на кампанията с благословията на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на спорта Красен Кралев, кметове от цялата страна, които представиха неизвестни или малко известни съкровища на своите градове и общини.


Само 3,75 млн. пътувания у нас миналата година са осъществени от българи, а над 9 млн. от чужденци. Въпреки ръста от 2,3 %, цитиран от министър Ангелкова, трябва да се работи много, тъй като пропорцията е обратна в туристическите държави. В най-посещаваната от тях Франция 60% от туризма е вътрешен, такъв е процентът и за най-посещавания град в света – Банкок. Т.е.пропорцията е обратна и ние също трябва да я обърнем. Това ще бъдат огромни приходи за хората по места, а също и за държавната хазна, която тутакси прибира 30% от всеки оставен лев – ДДС и данък печалба, а за общините остава туристическата такса, с която да инвестират в атракциите на тяхна територия.


За да бъде даден допълнителен тласък, на конференцията Естествено в България, което е и мото на кампанията на изпълнителната, законодателната и местната власт, за първи път беше показан и рекламен клип за насърчаване на вътрешния туризъм, заснет от боксовия шампион Кубрат Пулев по лична покана на Ангелкова. Във филмчето има както добре познати, така и тайни места у нас, които трябва да бъдат открити или преоткрити от родната публика.


На конференцията много овации събра 3-минутното видео, което представя 150 причини да бъде посетен Троян,     който празнува 150-годишнината си като град. Интерес предизвика 1500-годишната Червена крепост Русокастро в община Камено, която остава неизвестна дори за нашите туристи, нищо че е досами морето, Бургас и неговите трудови хора. За мнозина прозвуча като сензация поканата да посетят Двореца на император Константин Велики – възцарилия християнството в Европа и създалия Византия и Цариград владетел, който се намира в Костинброд, заедно с още много атракции, представени от кмета на съседната до София община Трайко Младенов. Фестивалът на киселото мляко бе добавен към римските останки, с които се гордее Разград. Трявна покани гости и поиска съдействие за превръщане в туристическа атракция на нейните феноменални дърворезби. Малко познатият, а уникален с водите си на целия континент спакурорт на община Баните също очаква откриватели. Русе напомни на българите, че в радиус от 20 км от града има цели 4 обекта от световното наследство на ЮНЕСКО, което е планетарен феномен. От Силистра предложиха прекрасния им биосферен резерват Сребърна да бъде предложен в общ български маршрут с останалите ни обекти под закрилата на ЮНЕСКО. Идеите са толкова много, а първият дълъг уикенд, в който човек може да обиколи един или няколко от посочените обекти е съвсем скоро – от 1 до 4 март включително. После идват свързаните Великденски, първомайски и гергьовски празници – 10 дни в разгара на пролетта...


Министърът на спорта Кралев се похвали, че само за един от многото мачове на тенис турнира в София, който свърши през уикенда, само гостувалите туристи от Гърция са били над 2000, а всеки ден по толкова хора са идвали от други градове в страната да видят звездите на тениса. Новият магнит в края на месеца пък са трите старта от Световната купа по ски в Банско.


Шефката на парламента Караянчева обобщи с думите на Вазов видяното и чутото на конференцията Естествено в България, че у нас човек се наслаждава на „все по-нови и по-нови красоти”.



Виж видео ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни