Свързани новини

11.02.2019 09:27

ООН: ПОД 7 МЛН.ДУШИ В БЪЛГАРИЯ

Видян 3774 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Населението на България вече стабилно е под седем милиона,  отчете калкулаторът на ООН, съобщи Bulgaria On Air. Броячът на населението в света от Департамента по икономически и социални въпроси към ООН сочи, че само за месец от началото на годината отрицателният прираст на населението у нас е над пет хиляди души. От началото на 2019г. до момента са починали над 10 хил. души, емигрирали са хиляда. Родените са седем хиляди.


Припомняме, че според същия брояч най-скептичните прогнози за демографските тенденции в България се сбъднаха през на 29 юни м.г..Тогава населението на България за първи път след началото на промените падна под отметката от 6, 999 млн. души. За декември  2018г. този показател вече беше  6, 974 млн. население. То е било най-многобройно през 1988 г., когато почти достига девет милиона души. До 2000 година населението на България е над осем млн. души. Хладнокръвната статистика сочи, че за по-малко от 30 г. реформи България загуби 2 млн. души без война.


Според актуалните прогнози на ООН след около 80г. у нас ще живеят едва малко на 3 млн. души, колкото е имало в страната след Освобождението през 1878г., което е най-малкият отчитан показател.


31 хил. българи са имигрирали само през 2018г., други 25 хил. души, които са живели дългосрочно в чужбина, са се завърнали у нас. Показателят е идентичен с този от 2017г., като динамиката остава трайно отрицателна с 6 хил. души. През 90-те години средно по 60 хил.  българи годишно емигрираха от страната.


През април м.г.  в доклад за демографските процеси от НСИ алармираха, че до 2040 г. населението на България ще намалее с нови 20-25% за следващите 20 г. до 2040г..Докладът, изготвен от БАН, подчертава, че дори раждаемостта у нас да се увеличи рязко и за дълъг период от време, това няма да е достатъчно за увеличаване на населението, а ще се стигне просто до задържане на спада.


Отрицателният прираст на българското население се дължи главно на два фактора - ниската раждаемост, по която сме на челните места в ЕС, и високата смъртност, по която пък сме абсолютен „лидер” в общността. За това пък са виновни лошото здравеопазване и ниските пенсии. Значи: лошото управление. Третият по важност фактор е емигрирането от страната.


В исторически план в момента раждаемостта в България е на едно от най-ниските си нива, откакто се води статистика. Броят на живородените деца е бил по-нисък само през 1997 г.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата