Свързани новини

09.02.2019 09:22

Нови правила за Северен поток 2. България е против

Видян 4060 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Страните членки на ЕС подкрепиха в петък нови правила за регулирането на тръбопровода „Северен поток 2“. Според промените Берлин поема водеща роля в договарянрто на изграждането на тръбите, които ще свързват Русия и Германия. Проектът обаче ще трябва да се подчинява на европейските регулации.

България е единствената дъ8ржава членка на ЕС, която не е подкрепила промените, съобщава агенция ДПА, като се позовава на информация от „кръгове, близки до Елисейския дворец“.

За да станат задължителни, промените в евродирективата трябва да бъдат гласувани в Европейския парламент.
Какво решиха европейските страни?

Според гласуваните в петък от Съвета на ЕС изменения в газовата директива приложението на европейските правила за пазара на природен газ ще се прилага към газопроводи до и от трети страни. Регулациите трябва да се прилагат до външна граница на ЕС, като са включени и териториалните води на страните членки. Това значи, че европейските правила за търговия с природен газ ще се прилагат и за „Северен поток 2“, както и за всички други газопроводи, които изват от територията на трети страни, пише svobodnaevropa.bg.

В настоящия си вид „Северен поток 2“, който се строи от руската държавна компания „Газпром“, не изпълнява правилата, предвидени от европейските регламенти, писа Ройтерс, като се позова на европейски източници.

Според одобрените днес от постоянните представители на страните членки на ЕС изменения, страната, на чиято територия се намира пунктът за получаване на суровина от морски газопровод, идващ от страна извън ЕС, ще получи правото да избере формулата за приемането на количествата според правилата на газовата евродиректива.

За това се споразумяха Германия и Франция след като в продължение на дни между двете страни имаше напрежение във връзка с предложенията за промени в директивата.
За какво спореха Германия и Франция?

Преди дни Франция обяви, че ще подкрепи първоначалния вариант на измененията. Като аргумент Париж изтъкна, че осъществяването на проекта би поставило Европа в зависимост от руския газ. Газопроводът ще бъде с максимален обем 55 милиарда кубични метра годишно.

Първоначалноят вариант на промените би значел Германия да загуби правото си сама да договаря условията по проекта „Северен поток 2“. Това би било възможно, защото газопроводът ще влиза в ЕС през нейните териториални води.

Гласът на Франция беше решаващ.

Против промените в директивата, освен Германия, се обяви и Нидерландия, която също ще


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци