Свързани новини

09.02.2019 09:02

Нинова: Корупцията вече е узаконена от управляващите. ГЕРБ се превръща в партия-закон

Видян 2738 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Водещ: Госпожо председател, макар и забавяни на второ четене, все някога промените в Изборния кодекс трябваше да бъдат гласувани. Поради изтичащия на 21-ви март мандат на досегашната избирателна комисия в кратки срокове трябва да се реши съдбата й. Предстоящите на 26 май евроизбори буквално чукат на вратата. Защо се изчака последния момент, не можеше ли тези въпроси да бъдат решени в старата година?



Корнелия Нинова: Можеше, предлагахме да се решат тези въпроси още през декември, когато можехме да открием процедурата. Управляващите отлагаха и затова ние решихме да внесем свое предложение, каквото направихме в сряда. Официално сме внесли в деловодството на парламента предложение за отваряне на процедура за избор на нова ЦИК. Вие казахте в анонса, дали може да се намери политическо решение. Решението не е политическо и единственото разумно е да се спазват законите на страната. Изборният кодекс казва, че до 21-ви февруари трябва да се избере нова ЦИК, тъй като изтича мандатът на сегашната. Така че единственият ход е да се спазват законите в страната. Колегите от ГЕРБ излизат с аргумент, че в тази досегашна комисия добре са се сработили, хората се познават и има риск, ако изберем нова, те да не могат да се сработят и едва ли не да се провалят изборите. Това не е аргумент пред аргумента за спазване на законите на България.


Така че ние смятаме, че за да фалшифицират изборите, ГЕРБ са готови да сринат държавата. Защото това е много по-голям въпрос от избора на ЦИК. Представете си, че утре по същия начин кажат: няма да избираме нови конституционни съдии, защото тези работят добре. Или, няма да избираме нов ВСС, защото тъй или иначе са се сработили добре и има опасност новите да не се сработят. Вие разбирате ли, че това е посегателство към основите на държавността. Да оспорваш мандата на един орган, този мандат е записан в закони, в Конституцията, с аргумента „не, няма да го сменяме, защото рискуваме, като сменим нещо да се промени“, е посегателство към основите на правовата държава. И затова нашето предложение е единствено да се спазва законът на страната.



Водещ: Но говорителят на ЦИК Камелия Нейкова твърди, че има разпоредби в Изборния кодекс, според които е допустимо сегашният състав да продължи да осъществява правомощието си и след изтичане на мандата.


Корнелия Нинова: Да, има. До избор на нов сегашният състав може да изпълнява тези правомощия. Но питаме, защо е необходимо това? Това е изключението от закона. Правилото е, когато изтече един мандат, да се избира нов орган. Предвидената възможност тези досегашни членове на комисията да изпълняват функциите си е, за да има приемственост. Но това не бива да се превръща в правило. Правилото е изтича мандат, избират се нови членове.



Водещ: Лесно ли се прави избор между професионализма на сегашните членове на ЦИК и закона?


Корнелия Нинова: Бих поставила законът над професионализма и на първо място, и над всичко. Първо да се спазва законът.


Водещ: А плаши ли изборът на нов състав на ЦИК? Защо възникна този проблем? Защо е упорството на ГЕРБ и настояването от БСП?


Корнелия Нинова: Отново ще повторя позицията на БСП. Нашето настояване е заради претенцията ни да бъдем правова държава, БСП да отстоява принципите на правовата държава и на Конституцията на страната. Техните аргументи какви са, си е тяхна работа, питайте ги. Чухме няколко. Първо, че тези са работили добре и няма нужда да изпълняваме закона и да сменяме състава. Между другото може да се предложат същите хора, не е пречка да имат още един мандат. Вторият аргумент е, ами, БСП и сега имат квота, защо искат нови избори, явно за да саботират. За тези хора от ГЕРБ изпълнението на закона е саботаж, а нарушаването е норма. С нашето поведение ние показваме следното: да, ние имаме и сега квота. Но по-важно от квотите и от партийния интерес за нас е върховенството на закона. Така че ако обичате, управляващите, спазвайте закона.


Водещ: Възможно ли е правилното решение в крайна сметка да се окаже такова: ЦИК да бъде преизбрана с досегашния си състав?



Корнелия Нинова: Зависи дали партиите ще предложат същите членове. Теоретично това е възможно. Законът го позволява. Но трябва да се отвори наново процедурата, да се обявят сроковете, да се подадат кандидатурите. Може някои да се повтарят от досегашните, може да има напълно нови. Да се изберат, президентът да издаде указите за останалата част от ЦИК, която не се избира от парламента, и да се спазят правилата в държавата. Пък ако искат, да си предлагат същите членове партиите, това е личен избор.



Водещ: Може ли процедурата да се постигне в кратките срокове, с които разполага държавата за подготовката на изборния процес?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак