Свързани новини

09.02.2019 09:02

Москва поиска САЩ да ликвидира противоракетния си щит в Източна Европа

Видян 2044 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Москва предлага на Вашингтон да се върне към Договора за ракетите със среден и малък обсег чрез унищожаване на противоракетния си щит в Източна Европа.


Военният аташе при посолството на САЩ в Москва е бил поканен в руското министерство на отбраната, връчена му е нота с предложението Америка да се върне към Договора чрез унищожаване на някои въоръжения. Това съобщи официалният представител на военното ведомство генерал-майор Игор Конашенков, предаде Епицентър. Той уточни, че Москва предлага на Вашингтон да унищожи „разгърнатите на суша универсалин пускови установки Мк-41, разработени за изстрелването на крилатите ракети „Томахоук“, ракети-мишени, аналогични по характеристиките си на балистичните ракети земя-земя със среден и малък обсег, ударни безпилотни летателни апарати, попадащи в определения от Договора термин „крилата ракета с наземно базиране“.


Конашенков отбеляза, че САЩ не за пръв път нарушават условията по Договора за ракетите с малък и среден обсег, и фактически са създали условия за производството на ракети, забранени със споразумение. При това Вашингтон не прави нищо за отстраняването на нарушенията по собствените си задължения по Договора. Той съобщи, че министерството на отбраната се е запознало със съдържанието на нотата на САЩ за прекратяване на участието в Договора и за началото на процедурата за излизане от него. Но руското военно ведомство категорично отхвърля твърденията на САЩ за нарушения на Договора от страна на Москва като необосновани, подчерта Конашенков.


Американските ракетни установки Мк-41 представляват явна опасност за Русия и нарушават Договора, заяви зам.-председателят на комитета по отбраната при Държавната дума Юрий Швиткин в коментар за нотата на министерството.


Депутатът поясни, че времето за полет на установените в Полша и Румъния ракети до западната граница е едва 10 минути, като при това те покриват почти цялата европейска част на Русия.САЩ няма да се върнат към спазване на Договора, това е нова политическа реалност, смята членът на Обществения съвет при руското военно министерство и главен редактор на списанието „Национална отбрана“ Игор Коротченко.


„Ясно е, че министерствата на външните работи и на отбраната на Русия тепърва ще предприемат дипломатически мерки, за да оправят ситуацията, ако това е възможно, но се опасявам, че влакът вече замина. Излизането от Договора е стратегическа цел на САЩ и те следват тази цел“, подчерта той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог