Свързани новини

08.02.2019 16:12

Един човек на мястото на Бронзовата къща

Видян 1413 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Видеоинсталация от екрани ще бъде издигната на площадката на бившия мавзолей след демонтажа на Бронзовата къща. Произведението „Един човек“ на Венелин Шурелов е победител в първия конкурс на Столичната община за произведение на съвременното изкуство по програма „Навън“. Творбата е класирана на първо място от Творческия съвет към Общината.

Тялото на „Един човек“ ще бъде съставено от 56 LED екрана. Изображенията върху тях ще бъдат генерирани от компютърен алгоритъм и ще представят отражение на града в реално време. Височината на фигурата ще бъде 12 метра. Инсталацията ще струва 81 100 хил. лв.

Предстои одобрение на проекта от Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Направление „Архитектура и градоустройство“ към Общината, а след това гласуван и от Столичния общински съвет.

Доц. д-р Венелин Шурелов е преподавател в Националната художествена академия, където води магистърската програма „Дигитални изкуства“. Той е съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на „DA Fest“ – Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация „ДА ЛАБ“, „Subhuman theatre“ и арт групата „Via Pontica“. Завършил е „Сценография“ в Художествената академия.

Шурелов създава интерактивни инсталации и пърформанси, произведенията му включват рисунка, дигитални технологии, видео. Сред творбите му се отличават „Машина за рисунки“ (2005), „Фантомат“ (2008), „Orthoman“ (2009), „Tabula Rasa“ (2010), „Стрелбище“ (2012), „Ротор“ (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. представя кибер лекцията „Man Ex Machina“, а през 2016 г. изнася пърформанс инсталацията „Post-Everything“ в университета Таусън, САЩ. Работите му са представяни в редица самостоятелни и общи изложби, на фестивали в България, Европа и САЩ.


Източник: Площад Славейков



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ми то там вече имаше "един човек".

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са