Свързани новини

08.02.2019 16:04

Меркел смаза съпротивата на Макрон за Сев. поток 2

Видян 1713 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Франция и Германия постигнаха компромис, който позволи на Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода „Северен поток-2" за Европа, се казва в проектодокумент, представен пред АФП. Двете страни се споразумяха да гарантират, че правилата ще се прилагат от „територията и териториалното море на държавата-членка, където се намира първата точка за връзка", която е в Германия, се подчертава в документа.


В рамките на деня страните от Европейския съюз ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет).


Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода.


Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Холандия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността.


Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави. В четвъртък медии съобщиха, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“.


„Германия и Франция са в постоянен контакт по въпроса“, каза днес говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, цитиран от БНР.


На свой ред Москва изрази надежда, че страните от ЕС ще преодолеят различията си за газопровода, чийто строеж вече е започнал. „Продължаваме работата и смятаме, че това е най-сигурният начин за доставки на газ в Европа“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


Против газопровода категорично се обявява американският президент Доналд Тръмп.


Междувременно американски сенатори - демократи и републиканци, внесоха резолюция с призив да бъде отменен проектът "Северен поток 2" в Европа, предаде "Ройтерс".


Според агенцията документът призовава за спирането на проекта и за подкрепа на свободата на корапоблаването в Черно море след инцидента в Керченския проток между Русия и Украйна през ноември.


Противниците на газопровода се опасяват, че след изграждането му Русия ще лиши Украйна от транзитни такси, докато усили зависимостта на Европа от руски газ.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв