Свързани новини

08.02.2019 11:46

Тайландска принцеса се бори с военната хунта за премиер

Видян 1533 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сестрата на тайландския крал Маха Ваджиралонгкорн ще бъде кандидат за министър-председател на изборите през следващия месец в страна, в която строгите закони правят незаконни критиките към кралското семейство.


Тайландската партия Thai Raksa Chart потвърди, че принцеса Уболратана Раджаканя Сиривадхана Барнавади се присъединява в надпревата, а експерт заяви, че се е създало "политическо земетресение".


Тя е първият член на кралското семейство, който се кандидатира за длъжността и ще се изправи срещу лидера на преврата и ръководител на тайландската военна хунта Прают Чан-оча, който заяви в петък, че ще се кандидатира за „поддържане на мира и реда“.


Партията на принцесата е в съюз с бившия премиер Таксин Шинаватра, който бе свален чрез държавен преврат през 2006 г., но водеше партията от изгнание. Партията беше създадена от партията на Таксин Peu Chart, след като военната хунта заплаши да я разпусне. Уболратана Барнавади открито поддържа тесни връзки с Таксин.


Съобщението е безпрецедентно и създаде „политическо земетресение“, заяви Титинан Понсудхирак, директор на Института за сигурност и международни изследвания в университета Чулалонгкорн.


Преди изненадващото изявление, изборите бяха разглеждани като битка между популистите на Таксин и техните съюзници и роялистко-военното учреждение.


Уболратана, на 67 г., е по-голямата сестра на крал Ваджиралонгкорн и най-голямото дете на покойния крал Пхумипхон Адунядет, въпреки че през 1972 г. се отказа от титлата си заради брак с чужденец. Тя все още се смята за част от кралското семейство, което традиционно се възприема като над политиката, макар и силно влиятелно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за