Свързани новини

08.02.2019 11:21

Bellingcat: Емилиян Гебрев е отровен с Новичок от агент на ГРУ

Видян 1995 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Агент на Главното разузнавателно управление на руската армия (ГРУ), който е свързан с използването на отровата „Новичок“ срещу Сергей Скрипал във Великобритания стои зад покушение срещу собственика на оръжейните компании „Емко“ и „Дунарит“.

За това съобщават в свои текстове разследващите групи Bellingcat и The Insider. „Сергей Вячеславович Федотов“, както сега излиза агентурното му име, е третият предполагаем участник в опита за убийство от 4 март 2018 г. в Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Двете разследващи групи са установили, че „Федотов“ е посещавал България точно в дните, когато е отровен Емелиян Гебрев. На 24 април 2015 г. той пристига в Бургас с полет от Москва и има билет за обратен полет на 30 април от София. Обратен полет обаче не е засечен. На 28 април той се оказва в Истанбул, където в последния момент си купува билет за руската столица. Това е същият ден, в който с тежко отравяне са настанени в болница Гебрев, синът му Христо и производственият директор в „Дунарит“ Валентин Тахчиев.

Лабораторията Verifin на Университета на Хелзинки, специализирана в анализи на химическо оръжие, по-късно установява в техни проби наличие на два вида органофосфати, свидетелстващи, че е използвано нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“, пише The Insider.

Според Bellingcat лабораторията не е успяла категорично да идентифицира отровата, но установява следи от два различни органофосфата в урината на Гебрев. Единият е силен пестицид, а другият е неразпознаваем със стандартните средства за тестване на химически оръжия.

През май 2015 г. – когато състоянието на Гебрев отново рязко се влошава и той пак попада в болница – „Федотов“ отново е за 3 дни в България. Завръщането му в Москва повтаря известната схема – билет за обратен полет, който не се използва, и извършване на отклонение, този път през Сърбия.

Пред двете разследващи групи Гебрев казва, че възможните мотиви за покушението може да са само два – че е доставял оръжие в Украйна, или че Русия може да е искала завода в Русе.

За трети участник в покушението срещу Скрипал се спекулира от месеци, припомня българското издание „Дневник“. В четвъртък лондонският „Дейли телеграф“ написа, че това е 45-годишния „Сергей Федотов“, който е пристигнал във Великобритания в същия ден с „Александър Петров“ (истинско име Александър Мишкин) и „Руслан Боширов“ (Анатолий Чепига). Той е иал билет за същия полет, с който двамата агенти на ГРУ са напуснали страната, но не се е качил на борда и изданието пита дали това не означава, че той все още е във Великобритания. На медиите не е ясна ролята на „Федотов“ в операцията – дали е провел предварително разузнаване при предишните си посещения, дали е бил приносител на флакона с „новичок“ или е техен пряк началник, надзиравал действията им.

Според The Insider и Bellingcat „Федотов“ получава агентурното си име също като тях през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност. Подобно на „Боширов“ и „Петров“ в следващите 8 години активно пътува из Европа, Централна Азия и Близкия изток. Той често се появява на места, където се случват важни политически събития. Известното с разследванията си издание „Фонтанка“ от Санкт Петербург обърна през октомври внимание на това, че „Федотов“, „Боширов“ и „Петров“ са пътували заедно до Прага през 2014 г. и до Великобритания през 2018 г. по време на покушението срещу Скрипал.


Източник:  transmedia.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате