Свързани новини

08.02.2019 14:50

20 г. Ананиев души народното здраве, сече ексминистър

Видян 4285 пъти | Коментари 4
Гласували 6 рейтинг: 4.8333
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Това е финалния гърч на поредната грешка в здравеопазването”, заяви във Фейсбук бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев, по повод на предложението на Китил Ананиев - държавата да дотира общински болници, а лекарите да бъдат задължително разпределяни в страната (връщаме се 30 г. назад). Семерджиев припомни , че страната ни от 2007 г. е член на ЕС и изповядва свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.


 „Ананиев опропасти всичко, до което се докосна”, констатира екминистърът и изброи предицата от неполучливи решения на министъра.


 „Първоначално гръмко обяви, че ще прави мащабен анализ на болниците в България – до днес никой не е чувал за резултат. Някои „дълбоко посветени“ в тази инициатива споделят, че такъв анализ е бил изготвян, но представлявал толкова жалък и невзрачен документ, че „майсторът“ го досрамяло да го покаже, с което се бламира сам”, посече Семерджиев.


„След това наложи мораториум върху иновативните лекарства – бламираха го последователно президентът, НС и премиерът”, продължи той.


„Отстрани управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, защото той допусна грешката да изобличи министъра, че не си познава нито дълговете, нито бюджета, а се води уж бюджетар. Разболяха го и вместо да си отиде Ананиев, отговорността понесе невинният. А именно министърът беше натрупал тези дългове в качеството си на несменяем управляващ в НЗОК още от 1999 г. – беше даже председател на УС, а после председател и на Надзорния съвет, като зам.-министър на финансите приемаше всички бюджети на НЗОК, чрез които направи най-големите структурни деформации в лечебното здравеопазване”, категорично отчете ексминистърът.



„Чухме гръмки заявки как здравноосигурителният модел се бил „изчерпал“ и било време за нов, който до месец щял да бъде оповестен. Чакахме една година, след което Ананиев предложи не един, а два модела, после станаха три и все застрахователни, а не осигурителни. Изчисленията му се оказаха грешни и никой не прие предложенията. В отговор бюджетарят прехвърли отговорността на Н броя работни групи”, добави Семерджиев. „Работните групи отговориха, че предложенията му не стават за нищо.Общопрактикуващите заявиха, че не желаят смяна на модела, общинските болници директно казаха, че настоящият модел няма алтернатива, БЛС мълчаливо не обърна никакво внимание на недомислиците на министъра, а застрахователите казаха, че не му искат 12-те лв. застрахователна премия, а 4-те млрд. на НЗОК”, добави той.


Семерджиев припомни, че заради темата за здравеопазването кабинетът Борисов 3 преживя вот на недоверие. „Затлачи проектите за Спешната помощ и Националната здравно-информационна система, чийто срок за реализация изтече”, припомни още той.



„Абе, Кирчо, ако не можеш да помогнеш, поне не вреди”, заключи с апел бившият министър при Костов и Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    продължава да ни убива като развращава още здравеопазването-няма ли по-умен и смел човек в скапана Б-я или всичко е крадене на пари и ресурси?Пълен РАЗВРАТ.....

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ами, Ананиев прави това, за което е изпратен в МЗ - съкращава разходи! Здравеопазването не е на вниманието на властта от всички партии! Те си имат преименувана Правителствена болница, вече и без дългове!

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    защо не сложат можещ човек с младежки разум и хъс да направи разумна реформа,ами все дядо вци за заплатки и дремуцат вечно на поста,убиват нацията ни....

  • 001 НОИ 30.06.2019 14:08

    Спокойно.Човекът се пенсионира след 6 месеца.

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак