Свързани новини

08.02.2019 09:29

Нинова: За да фалшифицират изборите, ГЕРБ са готови да сринат държавата

Видян 1358 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Теоретично възможно и законосъобразно е настоящата ЦИК да бъде преизбрана, но процедурата трябва да се задейства. Това каза за радио „Фокус“ лидерът на БСП във връзка с предложенията на левицата за смяна на досегашния състав на комисията въз основа на изтичащия й мандат. Тя обясни, че и сегашната ЦИК може да изпълнява правомощията си до избор на нова, но това е изключение от правилото. Според Нинова решението не е политическо – единственото разумно е да се спазват законите на страната.


„Колегите от ГЕРБ излизат с аргумента, че досегашната комисия се е сработила и има риск, ако изберем нова, те да не могат да се сработят така. Това не е аргумент пред този за спазване на законите на България. За да фалшифицират изборите, ГЕРБ са готови да сринат държавата. Да оспорваш мандата на един орган, записан в закони и в самата Конституция, е посегателство към основите на държавността и правовата държава.


За ГЕРБ изпълнението на закона е саботаж, а нарушаването му – норма. С поведението си БСП показва, че по-важно от квотите и партийния интерес е върховенството на закона. Така че ако обичате, управляващи – спазвайте закона“, коментира Корнелия Нинова.


Тя уточни, че границата между манипулирания и гладко протичащия изборен процес включва: изчистване на списъците, машинно гласуване, неприемане на промените, които ГЕРБ искат, и строг контрол върху прилагането на законовите правила.


Лидерът на БСП прогнозира, че в пленарна зала мнозинството ще отхвърли машинното гласуване и изрази надежда ГЕРБ да приемат решението за нов избор на ЦИК.


"В България има голям проблем със законността в Парламента – органа, който пише законите", каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че отражение на явлението е и 8-процентното доверие в Народното събрание, което отчитат последните проучвания на обществените нагласи.


Според нея чрез узаконяване на корупцията управляващите са я направили ненаказуема. Сега ГЕРБ пристъпват към втората крачка като узаконяват фалшификацията на изборите и диктатурата чрез закони, допълни Нинова.


„Сега предлагат в Изборния кодекс комисиите – секционни, районни и други – които до сега взимаха решение с 2/3 от членовете, т.е. с участието на представители от всички партии, сега да взимат същите решения с 50% плюс 1 кворум. ГЕРБ и един представител на Обединените патриоти съставят този кворум – те ще си взимат решенията сами. Те предлагат и да отпадне възможността такова решение да бъде обжалвано с касационна жалба пред Върховния административен съд. Основно човешко право в цял свят е да си търсиш правата по съдебен ред. Сега управляващите ни лишават от възможността да обжалваме този протокол, подписан само от ГЕРБ и някой от коалиционните им партньори, и да си търсим правата там“, обясни лидерът на БСП.


Досега управляващите фалшифицираха изборите чрез купуване на гласове, корпоративен вот и подмяна на протоколи, припомни Корнелия Нинова. Загубата на доверие в Парламента, фактът, че той вече е изчерпан и опитите на управляващите да узаконяват фалшификациите са част от причините времето за предсрочни избори да е настъпило, каза още тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от