Свързани новини

07.02.2019 17:40

Съдът пак доказа вината на Банов за Ларгото

Видян 3705 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на културата загуби и на втора инстанция делото за неустойка от 750 хил. лв., която изпълнителят на Ларгото трябва да плати на държавата за забавянето на обекта. Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, който потвърждава изцяло постановеното от долната инстанция. Освен това, министерството е осъдено да плати на Пътстрой-Варна и Реставрация ЕАД общо над 48 хил. лв. разноски по делото.


Първата инстанция отхвърли иска на министерството с аргумента, че обектът е бил приет без нито една забележка, въпреки че впоследствие министерството на регионалното развитие открива драстичните недостатъци, чието отстраняване отнема време.


Както е известно, комисия в министерството на културата е приела без нито една забележка изпълнението на обекта, и то в предвидения по договор срок. След проверка на регионалното министерство обаче се оказало, че част от дейностите не са завършени, и се наложило фирмата да доизкусурява обекта. Така се стига до забавянето от 33 дни.


Заради въпросния протокол обаче съдът отхвърля искането на МК за неустойка, а сега същото стори и апелативният съд.


Това е поредният случай, в който държавна институция приема без никакви забележки недовършен обект и не може да търси неустойки от изпълнителя, ако впоследствие избухне скандал заради недобре свършена работа.


Скандалът с ремонта на Ларгото в София с пари по оперативната програма Регионално развитие"показа порочния начин, по който управляващите харчат евросредствата, и защо въпреки дефектите почти няма фирма, която да е глобена за лошо изпълнение. Депутатът от БСП Елена Йончева сезира прокуратурата, че през 2016 г. в качеството си на заместник-министър Боил Банов, който в момента е министър на културата, е опростил поне 700 000 лв. на фирмата строител.


Самият Банов отказа да обясни защо незавършеното Ларго е прието от Министерството на културата без никакви забележки.   


Решението на апелативните съдии не е окончателно. То може да се атакува и пред Върховния касационен съд, но той гледа граждански дела само по изключение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей