Свързани новини

07.02.2019 16:02

3.4% биха подали сигнал за корупция

Видян 1338 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едва 3.4% от българските граждани са готови безусловно да подадат сигнал за корупция, сочи проучване на Алфа Рисърч, проведено в средата на м.г. и представено на форум на Прозрачност без граници, който се провежда в София. 33% заявяват, че не биха подали сигнал.


49% считат, че няма смисъл да се подава сигнал за корупция, тъй като ще последва отказ за разследване. Според 71% обаче има нужда от разследване на най-високо ниво.


Според 25% е трудно да се докаже корупция, също толкова смятат, че нищо не може да се направи.


Само 1% приема за нормално да се даде подарък като благодарност за свършена работа. Това означава, че има голям потенциал за антикорупционно влияние сред обществото. 36% са готови да откажат плащане на подкуп. 20% биха участвали в граждански организации и протести срещу порочните практики. 24% биха подали сигнал до медиите. 20% биха се обърнали към полицията , а 14.5%  към Антикорупционната агенция. 10% биха подали сигнал до прокуратурата.


50% от гражданите изброяват до 10 сфери, които считат за дълбоко корумпирани, 68% посочват между 6 и 8 такива: 53% посочват съдебна власт, следвана от сектора на разходването на публични средства, назначенията в администрацията, централната, местна власт, незаконно финансиране на партии.


Припомняме, че според Трансперънси интернешънъл, страната ни е дъното на класацията сред държавите члени на ЕС спрямо Индекса на възприятието за корупция. По нива на корупция България е сред държавите с т. нар. "хибриден режим".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...