Свързани новини

06.02.2019 11:30

БСП: Законът е категоричен - трябва да изберем нова ЦИК

Видян 1341 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Внесохме проект за решение на Народното събрание, с което да принудим мнозинството да открие процедура за избор на нов състав на ЦИК“. Това заяви пред медиите в парламента зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Той припомни, че вчера, след анонса на левицата, са последвали редица скандални обяснения за това, че парламентът може да си позволи да не изпълни закона.


„Тези обяснения ще срещнат нашия категоричен отпор. Съгласно член 51 от  Изборния кодекс, членовете на ЦИК се избират за пет години. Нов състав следва да се избере не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на тези пет години. Този състав е встъпил в длъжност на 21 март 2014 г. За да изпълним закона, трябва да изберем нов състав преди 21 февруари 2019 г.“, обясни Крум Зарков.


По думите му това, че идват нови избори, че сегашните членове са натрупали опит, не съответства на разпоредбите на закона и не може да бъде прието.


„Ако приемем едно такова обяснение, кой ни гарантира, че утре депутатите няма да счетат, че са натрупали достатъчно опит и могат просто да продължат мандата си и кой ще гарантира, че другите мандатни длъжности ще бъдат сменяни, както постановява законът“, попита Зарков. Той подчерта, че се изисква от всеки български гражданин да бъде изряден и да спазва закона. „Нямаме право и тук, в тази сграда, да не го спазваме“, категоричен бе той.


Социалистът обясни, че левицата ще настоява другата седмица този проект на решение да влезе в дневния ред на Народното събрание и дава два дни срок на правната комисия да изработи процедурните правила, по които да се извърши законният избор на нов състав на ЦИК. „Няма да приемем никакви други обяснения“, заключи Крум Зарков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни