Свързани новини

01.02.2019 13:55

Макрон: Аз също съм жълта жилетка, ако това означава да искам по-добра заплата

Видян 2388 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  След повече от два месеца протести на жълтите жилетки срещу икономическата политика на френското правителство, президентът Еманюел Макрон заяви, че и той може да бъде жълта жилетка, ако движението означава по-високи заплати, предаде RT.

„Ако жълтата жилетка означава да искаш по-малко парламентаристи и по-добра заплата, и аз съм жълта жилетка!”, заяви Макрон в четвъртък в опит да отговори на масовото движение срещу икономическата несправедливост, което се роди като протест срещу политиката на френското правителство.

В интервю за няколко френски медии (BFM TV, Paris Match, Le Figaro) Макрон описва Жълтите жилетки като социално и политическо движение без “твърда претенция и лидер”, както и че е “мутирало” от самото си създаване и е било “проникнато от 40 000 до 50 000 бойци, които искат унищожаването на институции”.

Макрон също говори за референдума за гражданска инициатива, поискан от протестиращите. Той предвижда провеждането на популярни гласувания, които да позволят на френските граждани да проверяват правителствени политически предложения.

Той избегна един ясен отговор, като заяви, че е отворен за възможността за референдум, но в същото време не иска народният вот да обезсили решенията на парламента.

Това, което Макрон изключва е референдум за данъка върху богатството, една от най-непопулярните му реформи, за която той е наречен „президент на богатите“. Но Макрон каза, че е отворен за други предложения.

Интервюто на Макрон идва на фона на голям дебат във Франция по повод на противоречив законопроект за борба с безредиците, който има за цел да премахне уличното насилие, което помрачи протестите на жълтите жилетки. Законопроектът е насочен предимно към „хулиганите“, които увреждат имуществото. Някои депутати обаче настояват и за по-строги наказания за неправомерни протести и за хора, които покриват лицата си по време на демонстрации - ход, който е критикуван като „заплаха за гражданските свободи“, дори сред поддръжниците на Макрон.


Снимка:  REUTERS



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог