Свързани новини

31.01.2019 09:27

Франция прибира джихадистите си от Сирия

Видян 1706 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Френската телевизия BMF информира, че Париж е променил мнението си за задържаните в Сирия джихадисти с френски паспорти. До този момент, френските власти не желаеха въпросния контингент да се прибира в страната. Предпочитаха да останат в затворите на прокюрдските Части за народна защита /ЧНЗ/ в Сирия, на източния бряг на река Ефрат. В светлината на американското оттегляне от арабската страна, вътрешният министър Кристоф Кастенер заяви, че неговата страна си е променила мнението по въпроса. Той декларира, че тя ще прибере 130 французи, които са се сражавали на страната на ИДИЛ или са били свързани с терористичната организация. Френският представител отбелязва, че въпросните лица директно ще бъдат изправени пред правосъдието. Френското министерство на външните работи не отрече информацията, заявявайки, че ако войските които охраняват въпросните лица ги пуснат, то Франция ще ги прибере.


Всичко това показва, че Париж е разтревожен от възможността неговите джихадисти да се окажат на свобода след изтеглянето на американския контингент от Сирия. Някои експерти са на мнение, че като носители на опасна за френската национална сигурност информация, въпросните терористи могат да попаднат в недоброжелателни за страната ръце. За тази цел се ускорява разрешаването на проблема с джихадистите - чужденци от ИДИЛ, с оглед изясняване на самоличността им и провеждане на разпитите.


Не е ясно колко са френските джихадисти, задържани в затворите в зоната, контролирана от прокюрдските ЧНЗ. Принципно, френският контингент в ИДИЛ се счита за най-многобройния от всички европейски държави – около 1 700 души. Според някои източници в момента в кюрдски затвори има около 300 френски джихадисти, но заедно със семействата цифрата набъбва на около 500 души.


Снимки – преминаване на джихадисти от ИДИЛ и цивилни от зоната, доскоро контролирана от ИДИЛ в провинция Дейрезор в зоната, превзета и вече контролирана от прокюрдските ЧНЗ", смята проф.Чуков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог