Свързани новини

28.01.2019 11:39

Радев: Демокрацията в България губи позиции

Видян 2002 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България се намира в критичен етап от своето развитие. Българската демокрация губи позиции, доверието в парламента пада. Лобисткото законодателство измества обществения интерес. Тези тежки констатации направи президентът Румен Радев. Той и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първите си две години на "Дондуков" 2. Той започна изложението си пред медиите като каза, че изминалите години, особено последната, са време на илюзорна стабилност.

„България се намира в критичен момент от своето развитие. Преди година заявих, че обществото трябва да отстои демократичните си права и да се пребори за налагането на върховенството на закона. За съжаление, българската демокрация ускорено губи позиции, а свободата на словото се губи. Последните критици в ефира се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента е на изключително ниско ниво. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателството безцеремонно замества обществения интерес. Липсва отчетност и отговорност в управленските решения и това се увеличи като обхват", каза държавният глава.

Връщането на доверието минава през възмездието, изтъкна в края на словото си Радев:

"За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите!"

Президентът призова прокуратурата да навлезе и в зоната на управляващия елит:

"Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта", каза президентът Румен Радев. „Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, продължи президентът Румен Радев.

Държавният глава посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот. „Но каквито и съвременни модели да прилагаме обаче, тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Оттам идват и чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа. Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина“, заяви Радев.

"Преди две години с г-жа Йотова бяхме натоварени с отговорни длъжности от 2 млн. българи. Втората година е година на илюзионна стабилност и ерозия на доверието", започна държавният глава.

Радев припомни, че първият му приоритет е в сферата на външната политика.

12 държавни глави посетиха България по моя покана, отчете по тази тема Радев. И даде подробности. Той отчете, че посещението му в Москва, например, е довело до възстановяване на диалога след дълго прекъсване. А срещата със сребския президент Александър Вучич до решаване на права на българското малцинство.

Радев обясни, че е провел три срещи и с президента на Македония. „На срещата с турския президент ясно поставих нашите очаквания за добри взаимоотношения. При посещението си в България президентът на Словения откри първата пряка въздушна линия между двете столици“, каза още президентът. „При всички срещи и форуми в европейски формат отстоявах ценностите за единство и равнопоставеност, както и европейската интеграция на българската икономика и образование.

Радев обясни, че и през 2018 г. приоритет за него е било поддържането на взаимоотношенията с българските общности зад граница.

Държавният глава започна с критични думи - ветото не е акт за противопоставяне, а възможност за постигане на ефективно законодателство. И каза, че е наложил 7 вета, но мнозинството се е съгласило само с едно от тях.

„Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за истинско законодателство. С всяко едно от наложените вета отстоявах конституционно признати ценности, които са в името на българското общество", каза Радев.

„Пет пъти сезирах Конституционния съд, като в единия случай Народното събрание само


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате