Свързани новини

28.01.2019 11:22

2851 мигранти хванати за година у нас

Видян 1875 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато според правителството е ликвидирал проблемът с нелегалните имигранти в страната, статистиката на МВР и на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) показва съвсем друго, пише Сега.


„Най-големият проблем за Европа, а в България да сте чули да се говори за миграция? Ние решихме въпроса!“, заяви Борисов на Националната работна среща на ГЕРБ преди седмица. Ето решението му в числа: Почти 3000 души - 2851, са заловени у нас през 2018 г. без валидни паспорти и визи. И това са само задържаните, не е известно колко са успели да прекосят страната от границата с Турция до тази със Сърбия, без да бъдат заловени. В сравнение с 2017 г. намалението е съвсем малко - тогава заловените са 2989.


През последните два месеца от годината хванатите от полицията са почти 700 души: 555 през ноември и 121 през декември. Значителна част от тях - 509, са хванати чак, след като са влезли в страната. Тоест оградата по границата с Турция и граничните полицаи, разположени там, продължават да не спират нелегалните преминаващи. Преминаването през преградното съоръжение, изглежда, е добре смазано. През октомври задържаните са 258 души, през септември - 464, като основно са влезли през Турция, тоест преодолели са уж непревземаемата ограда за над 200 млн.лв.


Очевидно е, че въпросът с мигрантите по никакъв начин не е решен, освен ако Борисов не брои за решение факта, че всеки, който проникне незаконно в България, успява да избяга също толкова безпрепятствено в Западна Европа.


Според данните на МВР броят на  самоволно напусналите бежанските центрове и най-вероятно избягали от страната е 2139.


В същото време липсва информация за осъдени трафиканти, а е ясно, че чужденците се придвижват в страната по стройна корупционна схема. Продължават да липсват и разкрития за вземане на подкупи от гранични полицаи, които без съмнение участват в схемата. Най-прясната новина за осъден каналджия дойде миналата седмица от Франция - там беше заловен и вкаран в затвора за 2 години 30-годишен българин, който прекарвал виетнамци с микробуса си. През май и Гърция осъди български трафикант - на цели 17 г. затвор. Там българи често попадат под ударите на закона за каналджийство, но не и у нас. Унгария осъди трима българи през юни на по 25 г. за смъртта на 71 бежанци в камион през 2015 г.


През изминалата година най-голям според МВР е напливът на граждани на Афганистан, Ирак и Сирия. Общо 2535 души са подали молба за закрила. От тях 730 са получили статут. На 1363 е отказано. Полицията отчита, че през 2018 г. е извела от страната доста -  почти наполовина по-малко  -  894-ма чужденци, които не са получили право да пребивават у нас. От тях 332-ма са върнати принудително, 358 са напуснали доброволно страната със собствени средства. Съдбата на 204 не е ясна. Най-голям е броят на иракчаните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей