Свързани новини

24.01.2019 16:01

416 880 софиянци пътуват с коли из града

Видян 1597 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според проучване на инициативите Визия за София и Зелена София 416 880 софиянци пътуват из града с автомобилите си. Те се основават на данни на НСИ, че 60% от общо 694 800 работещи, се придвижват с коли. Със собствени машини се добират до работа и на пазар 90% от тях. Другите използват служебни автомобили. Липсват данни за честотата на използване на превозните средства, с други думи – колко са „неделните” шофьори, които управляват автомобили главно през почивните дни, а колко са неразделни от понеделник до уикенда със своите коли. Малко над една четвърт от интервюираните посочват, че това е най-бързият начин за придвижване. Вторият фактор, които посочват, е липсата на удобен градски транспорт по съответния маршрут. Хората предпочитат обществения транспорт, ако трябва да пътуват над 10 км – например от центъра до летището с метро. От използващите всекидневно градския транспорт обаче най-предпочитан е автобусният, след него се нареждат трамваите. Метрото също е в класацията, но трасетата все още не достигат до всички райони на града и вероятно заради това популярността му засега не е достатъчна, обясняват си анализаторите от инициативите. Средното времетраене на пътуването на софиянците с градския транспорт е между половин и един час. Над час отнема стигането до работа на 10% от анкетираните.


Споделено пътуване с автомобил предпочитат немалка част от младите хора, предимно след приключване на работния ден. Според изводите на проучването обаче това не облекчава трафика, а по-скоро - градския транспорт. Участниците в проучването не са настроени много положително към карането на велосипед в столицата. Причината е, че все още няма удобна система от велоалеи според получените данни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец