Свързани новини

24.01.2019 13:43

Край на живописната борова гора край Арапя

Видян 2906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако сте слизали на юг по българското Черно море и обичате почивката в палатка, забравете за най-живописната част от залива между къмпинг Арапя и Царево, съобщава Флагман. В момента върху носа на скалистия полуостров, в боровата гора на местността "Дядо-Ильова бахча", се вихри огромно по мащаби разкопаване и прокарване на подземни комуникации. Изливат се бетонови основи на къщи. Строи се ваканционно селище. Изсечени са поне сто дървета, тежка техника е заорала десетки декари. Мястото е заприличало на лунен пейзаж. Работниците и машините са на "Северни води"АД, с адрес в Бургас, жк "Братя Миладинови", бл.38. Възложител е друга бургаска фирма "Арапя Билд" ЕООД, регистрирана на бул."Хр.Ботев" 93.


На камък удари опитът да се разговаря с управител на фирмата-инвеститор, но се оказа, че на този адрес се намира само счетоводната къща, която обслужва едноличното дружество. Ето какво съобщи директорът на РИОСВ-Бургас инж.Тонка Атанасова: "Спазена е цялата процедура за извършване на промяна в ПУП-а. Това не е защитена територия или зона по Натура 2000, имат становище от Агенцията по горите, че земята не е гора, а е урбанизирана територия от 2007 г. Издадено е решение-преценка от страна на РИОСВ. Няма нарушение на екологичните норми".


Като цяло ето какво се случва по българското Черноморие, обобщава репортаж на "Дойче веле". Разорана дюна на къмпинг "Смокиня". Строеж на "Градина". Бетон до защитената зона Алепу. Строителство до Иракли. Унищожаването на природата продължава и често напълно законно.  Южното Черноморие, къмпинг "Смокиня". Само малкото останали бунгала и каравани напомнят за някогашната му слава. Къмпингът отдавна се е променил. Само плажът е същият. По-точно: беше същият - до 11 януари, когато и той осъмна променен. Днес на мястото на една от дюните се виждат следи от багер. А дюната... я няма. Благодарение на музиканта и екоактивист Васил Гюров, който получава снимки на разораната дюна от свой приятел, се разчува за случилото се. Той публикува фотографиите в социалните мрежи. Ефектът е мигновен. Прокуратурата и екоинспекцията в Бургас се самосезират. Ден по-късно има арестувани. "Подбудителят е бургаски гражданин, бизнесмен Иван Нончев", казва пред ДВ Ангел Георгиев, прокурор в Окръжна прокуратура Бургас. "Багеристът Манол Пазвантов е бил нает от Иван Нончев, заплатена му е сумата от 1000 лева - няколко дни преди унищожаването на дюната", добавя Георгиев.


На мястото все още има колчета, с които теренът е ограден за заравняване. "Нарушената територия е с площ от 1295 квадратни метра, от тях 1200 са унищожени. Те са от различен характер - подвижни, сиви и бели дюни. В България това е прецедент, нещо такова се случва за първи път в защитена територия", казва инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас. Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев обяснява, че наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба до 10 000 лева. "Дюната е върху морски плаж, а двете са изключителна държавна собственост", подчертава Георгиев.


Тази държавна собственост обаче попада в... частния имот на Иван Нончев. Според къмпингуващи, той се оплаквал, че дюната му пречи на гледката. "И аз го чух това, само по себе си е много смешно. Мен обаче повече ме вълнува фактът, че е възможно държавната земя, каквито са дюните, да станат частна собственост", казва музикантът и екоактивист Васил Гюров. При проверка в кадастралната карта се оказва, че парцелът е не само частен, той се води и "земеделска земя".


Зам.-министърът по регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев потвърждава пред ДВ, че става дума за "орна земя". "Води се земеделска земя, защото няма устройствен статут в случая. Така е дошла от плановете за земеразделяне", посочва той. 70% от дюните са в частни имоти.


Разораната дюна се води "орна земя" от 2000-та година, когато е била реституирана. Не е ясно колко още дюни се водят земеделска земя. Известно е обаче това: днес 3881 декара или 70% от тях са частни. Държавата може да си ги върне като ги отчужди. Разбира се, срещу обезщетение за собствениците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева