Свързани новини

23.01.2019 16:03

Шпигел: Обама опитал да свали Путин

Видян 1981 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Авторитетното немско списание Шпигел, известно с проамериканската си линия и дясната си ориентация, цитира моменти от книгата на Майкъл Макфол – съветник през първия мандат на президента Обама и посланик в Москва през втория му мандат за американската намеса в работите на Русия.


„Малко, след като през 2009 г. Обама влиза в Белия дом, приключва вторият президентски мандат на Путин. Наследникът му на поста Дмитрий Медведев съзира себе си и Обама като представители на ново поколение. Двамата си сътрудничат в отношенията спрямо Северна Корея и Афганистан. За Обама не става дума единствено за решаването на вътрешнополитическия проблем относно ядреното въоръжаване на Северна Корея и въпроса за разоръжаването. Целта на Вашингтон е да се постигне цялостна демократична реорганизация на Русия с твърдото убеждение, че демокрацията не е заплаха за САЩ”, спомня си Макфол.


 Още в първия документ по политиката на разведряване, изготвен от него за Обама, е отбелязяно, че американското правителство трябва да заобикаля Кремъл и да се обръща пряко към руския народ с цел да се подкрепят общи ценности. По думите на Макфол, Обама е искал да укрепи руското гражданско общество, чиито представители да обезпечат провеждането на демократични реформи и спазването на човешките права.


 


"Трябваше да се създадат по-добри условия за демократична промяна", цитиран е Макфол, който сравнява Путин със Сталин.


 


Според него било вън от съмнение, че за да се постигне подобна цел, бившият агент на КГБ „трябва да бъде лишен от власт”. Той е запазил огромното си влияние в Русия дори през годините, когато президент е Медведев.


 


"Американците обучават дейци на либералната опозиция и плащат милиони на граждански организации в Русия, които по мнението на самия Макфол в политическия смисъл на думата не биха могли да бъдат на неутрални позиции. По време на среща с руски опозиционери в Москва вицепрезидентът на Обама Джо Байдън заявява, че би било по-добре, ако Путин не участва в президентските избори през 2012 г.», се посочва в публикацията на Шпигел.


 


По думите на Макфол, когато на парламентарните избори през 2011 г. проправителствената партия Единна Русия извлича значителна полза от манипулации, както обикновено американците не се ограничават с мека критика. Държавният секретар Хилъри Клинтън изразява остър протест, което й навлича пожизнена ненавист от страна на Путин. В Белия дом точно Макфол благославя позицията на Клинтън, отбелязва авторът на публикацията. 19 минути припомня, че имаше и организирани протести в Москва по онова време, но те не доведоха до нищо.


 


Когато през 2012 г. Путин побеждава на празидентските избори, той е убеден, че правителството на Обама иска да се избави от него. В крайна сметка това е краят на политиката на разведряване, заключава Макфол. През същата 2012 г. той става посланик на САЩ в Москва. По думите му започва да получава заплахи с убийство, неизвестни лица повреждат автомобили на сътрудниците му и преследват синовете му на път за училище, за което до момента няма данни. Руската охрана пред посолството на САЩ издевателства над съпругата на посланика, телевизията настройва населението срещу него, разказва още тайни от кухнята Макфол. През 2014 г. „му писва”, както се изразява и се връща в Калифорния. Което пък странно съвпада по време с осъществения Майдан в Киев и налагането на санкции срещу Русия, които се очаква да руинират режима в Москва. Т.е. мисията е изпълнена.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци