Свързани новини

23.01.2019 10:15

Норвегия отнема децата на българин?

Видян 1537 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Деца с български родител има голям риск да бъдат отнети, за да отидат в приемни семейства без никаква връзка с него чак до навършването на пълнолетие, заради норвежката социална система. Битката на Чавдар Георгиев за неговите син и дъщеря обаче не е просто поредният случай, в който държавата се намесва в семеен спор. "Децата ще бъдат разделени в приемни семейства, 30% от тези приемни семейства са по Истанбулската конвенция, ще им бъдат сменени имената, за да не се намират лесно в системата, ще им забранят да говорят български. Аз до 18-годишна възраст няма да ги видя”, сподели Чавдар в сутрешния блок на бТВ.


В предаването „Тази сутрин” Чавдар разказа, че след повече от 12 г. съвместен живот в Норвегия се разделил с жена си, която е местна. Двамата оформили споразумение двете им деца – Петър и Георгина, да се гледат 50:50.


Преди година, обаче, от семейството на жената (което иначе нямало никакво отношение към него, тъй като е чужденец) се свързали с Чавдар, за да го уведомят, че тя е била арестувана. Бащата поел грижите за децата, водил ги при норвежките им баба и дядо за коледните подаръци.


„Бях сигурен – тя е с много утвърдено име като счетоводител, бяла, образована норвежка, мислех, че най-много след месец ще я пуснат. Дойдох в България с децата, за да си изкарам юбилея. Мислех, че тя ще излезе, но с всяка следваща мярка за неотклонение се оказваше, че тя не може да излезе”, разказа Чавдар.


В този момент в началото на миналата година, той решил да остане с Петър и Георгина у нас. По думите му още при раздялата проверките на социалните не приключили с пълно затваряне на неговия случай – с мотива, че не е създал достатъчна „норвежка атмосфера” на децата. С ареста на майката отнемането на момичето и момчето изглеждат сигурни.


Мъжът твърди, че неговият казус показва как социалната система на северната страна дискриминира родителите чужденци и даже поставя на карта бъдещето на самите деца.


„В Норвегия майката, бащата и социалната система са с еднакви права, но ако бащата е чужденец, той е под социалната система”, обясни адв. Йорданка Бекирска. Тя подчерта, че това означава, че ако майката е в ареста, децата ще отидат в приемни семейства.


Това, според бащата, поставя в риск развитието на Петър и Георгина. Норвежките власти искат да им бъде предадено момчето с мотива, че то е със забавено развитие. Бащата обаче го е записал в българска детска градина, където Петър вече е станал самостоятелен.


„Детето за 1 г. е достигнало степен на развитие, която е равноправна на децата в България, има проблем единствено с артикулацията на звуците. В доклада от Норвегия се твърди, че, едва ли не, е на легло и се храни с тръбичка”, подчерта адв. Бекиска.


„Не е редно когато българската система е показала, че може да се грижи за едни деца, те да бъдат върнати там, където родителят е възпрепятстван и с несигурно бъдеще. Децата ще бъдат разделени в приемни семейства, 30% от тези приемни семейства са по Истанбулската конвенция, ще им бъдат сменени имената, за да не се намират лесно в системата, ще им забранят да говорят български. Аз до 18-годишна възраст няма да ги видя”, сподели Чавдар.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще