Свързани новини

22.01.2019 09:41

ЕК критикува България за продаването на паспорти

Видян 1911 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Вероятно не е случайност, че само за последната една година са раздадени 5 пъти повече български документи за самоличност  спрямо предходната. Именно в този период  вече бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев ръководи институцията. Припомняме, че в самия край на м.г. гръмна скандалът с продажбата на българско гражданство по престъпна схема.


По легален път или срещу заплащане страната ни е готова да направи български гражданин всеки желаещ, независимо от неговото минало. Това обаче създава риск организирани престъпни групи да проникнат в ЕС, алармира Брюксел. Европейската комисия (ЕК) комисия излиза със скастрящ доклад спрямо страните България, Кипър и Малта, които предоставят срещу инвестиции право на гражданство или на постоянно пребиваване, пише Дневник.


Еврочиновниците критикуват трите държави, които са единствените в ЕС раздаващи паспорти и право на постоянно пребиваване срещу заплащане. Според проектна позиция на ЕК, цитирана от Ройтерс подобни практики може да подпомагат проникването на организирани престъпни групи,  увеличава се и рискът от пране на пари, корупция и избягване плащане на данъци. Не е изключен и рискът от предоставяне на гражданство на лица обвързани с терористични организации, което пряко подкопава сигурността на Европа. Официално  критичният доклад трябва да бъде представен в Брюксел в сряда, 23 януари.


Сега евросоциалистите в ЕП искат разследване на продажбата на български паспорти. В края на м.г. шефът на ДАБЧ Харалампиев и над 20-те лица от екипа му бяха задържани след акция на специализираната прокуратура. Готовност е имало година по-рано, но се е действало едва след сръчкване отвън, а за това време политици са прибирали милиони евро. Държавното обвинение обяви за корупционни практики и формиране на ОПГ в институцията.


Тече разследване, което е започнало по сигнал предоставен на Антикорупция от бивш държавен служител, запознат и лично противопоставял се на корупционните схеми. Формално ведомството е трябвало да предоставя гражданство на най-вече на онези, които имат подобно право по произход. На практика обаче срещу заплащане всеки би могъл „да се нарече българин”. Сумите варирали от 5000 до 8000 евро за едно удостоверение, като от тях до ръководството на ДАБЧ достигали между 1000 и 1500 евро по схема.


До голяма степен оправдан от скандала у нас, докладът на ЕК посочва, че властите в трите страни не проверяват източниците на богатството на новите си поданици. Няма и система, с която лесно да идентифицира онези, които са си "купили" паспортите. Трета слабост е, че се заобикаля правилото в ЕС да се изисква "ефективно" пребиваване в страна от Съюза преди да се получи право за сдобиване с гражданство и, съответно, на свободно движение по цялата територия на ЕС.


ЕК ще обяви в доклада, че ще създаде специална експертна група, която до края на 2019 г. ще препоръча мерки за премахване на рисковете, създавани от схемите, обект на доклада.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби