Свързани новини

21.01.2019 14:33

26 най-богати имат колкото 3,8 млрд. бедни

Видян 1217 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Нарастващата концентрация на световното богатство е подчертана в годишния доклад за неговото разпределение, според който 26 най-заможни хора на планетата притежават колкото 3,8 млрд. бедни. Той се публикува в навечерието на форума в Давос от Oxfam и потвърждава тенденцията богатите да забогатяват за сметка на бедстващите – 10 000 души на ден умират само от липса на здравеопазване, а пъти повече – от глад. Прибавяне на 1% върху данъците би осигурило $418 млрд. годишно – достатъчно да бъдат образовани всички деца по света, които не ходят на училище, да се осигури медицинска помощ на тях и на родителите им, като така биха били спасени 3 милиона живота. Заради това се предлага въвеждането на глобална такса Богатство.


Oxfam преброява 2200 милиардери, които през 2018 г. са забогатели общо с $900 млрд. 12% е ръстът на състоянието им за м.г., докато състоянието на 3,8 млрд. бедни е спаднало с 11%. Така вече 26 милиардери имат колкото всичките бедни, докато са били 43 през 2017 г., а преди 2 години 61 ултрабогаташи са имали колкото мизерниците.


За 10 години финансова криза броят на милиардерите се е удвоил. През последните две години на всеки два дни се е появявал по 1 нов между тях. Само 1% от състоянието на най-богатия човек в света Джеф Безос се равнява на целия годишен бюджет за здравеопазване на 105-милионната Етиопия.


В. Гардиън пък показва неравенството във Великобритания, където 10-те процента най-бедни плащат по-висок ефективен данък от 10-те процента най-богати – 49 срещу 34 процента.


Директорът на Oxfam Матю Спенсър казва: “Масивният спад на броя на хората, които живеят в екстремна бедност е голямо постижение на последния четвърт век, но увеличаването на неравенството е задълбочаваща се опасност. Разбира се, трябва да отчетем, че основната заслуга за намаляването на процента бедни в света се дължи на Китай, където разпределението на плодовете на икономическия растеж е най-справедливо на планетата”.


Изследване на френския икономист Тома Пикети сочи, че между 1980 и 2016 г. бедната половина от човечеството – 3,8 млрд.души, е получила 12 цента от всеки долар растеж, докато 1% най-богати са грабнали 27 цента от всеки долар.


Той посочва и източниците, на база на чиито статистики са правени изчисленията на организацията: Credit Suisse global wealth data book и  Forbes billionaires list.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за