Свързани новини

21.01.2019 14:03

България се притеснява от новите правила за еврофондове срещу законност

Видян 1649 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България е усвоила за 5-те години на програмния период 2014-2020 г. едва 26% от еврофондовете, стана ясно от статистиката. Преди дни тя получи нов удар, след като Европарламентът реши, че ще спира или затруднява отпускането на помощи за държави, които имат проблеми със законността, правосъдието, корупцията и борбата с престъпността.
„България трябва сериозно да се притеснява от новия законопроект, според който правителствата, които се намесват в съдебната система, не се справят с измамите и корупцията, рискуват да изгубят средства от ЕС. Това мнение изказа Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria. Според него България попада в групата страни, които получават сериозни критики в това отношение.


„Не мога да кажа, че сме решили и проблема с корупцията. Основание за притеснение е, че евросредствата за България продължават да бъдат един много сериозен инструмент финансов за стабилността на държавата“, каза експертът. Ако „кранчето към парите от ЕС бъде спряно заради такива проблеми“ България може да има сериозни проблеми, поясни Марков. „Преди всичко държавата няма да може да плаща по част от сключените договори, което може би е най-критичният проблем. Европейската комисия и Европейският парламент с решението си се опитват да кажат, че държавата - членка е тази, която ще трябва да поеме финансовата тежест, ако има спрени средства, така че плащанията към изпълнителите да не спират. Дори това да се случи, в такъв случай българският данъкоплатец е този, който ще поеме тази тежест, което отново би довело до определено напрежение. Но по принцип когато този постоянен поток по усвояване на евросредства бива прекъснат по някакъв начин, това безспорно води до напрежение по цялата верига, включително до спиране на плащания към изпълнителите, съответно към техните работници, служители и т.н. И ефектът е много сериозен, особено ако това продължи по-дълъг период от време“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби