Свързани новини

17.01.2019 17:31

БАБХ източва 90 млн. лв. по схема

Видян 8861 пъти | Коментари 6
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенцията по храните демонстрира видимо несъответствие между декларирано и технически възможно, с което подхранва всички подозрения в пране на пари. За утилизацията на животински трупове  са отпуснати 90 милиона лева, които трябва да се усвоят до 2020г. От предколедните анекси на БАБХ излиза, че за 34 дни у нас са унищожени близо 2700 тона (2,7 млн. кг.) такива отпадъци, съобщи в своя Фейсбук профил журналистът Генка Шикерова, която следи темата. До този момент  при средно месечно това прави 700 тона, при наличието на 4 инсинератора, чийто капацитет по документи е едва под 10 тона на денонощие, подчертава тя. Подобно разминаване (4 пъти!) в статистиката поражда редица въпроси, които намират своя неутешителен отговор. Припомняме, че още преди месеци от 19’ писахме за резултатите от журналистическото разследване на Шикерова, която алармира за съмненията, които будят дейностите на БАБХ.


В началото на лятото на 2018г. от агенцията заявиха, че има огнища на чума по дребните преживни животни, което наложи спешното им умъртвяване. И до сега остава отворен въпросът дали е имало реална заплаха или това просто отключи механизма по усвояване на средствата. Така или иначе до момента няма официална информация инсинераторите да са изпращани да обезвреждат в огнища на зарази. През лятото от БАБХ  твърдяха, че загробват убитите животни, което само по себе си е скандално. Независимо дали наистина е имало случаи на чума, подобни практики са предпоставка за реални епидемии. Тогава плъзнаха и скандалните подозрения, че част от труповете дори не се заравят, а попадат в хранителните вериги. От агенцията опровергаха подобна информацията, но новата статистика оставя въпроса отворен.


 В края на миналата година от агенцията са сключили два анекса с фирмите, които шефът на БАБХ Дамян Илиев не иска да назовава. На 16.11. са сключени първите.  При това поканата за подписването им и подписването им са се случили в един и същи ден. Вторите анекси са на 21 декември. БАБХ не дават информацията за унищожените количества. Но елементарни сметки показват, че от края на март до края на декември са превъртени невероятни суми през фирмите, на които не трябва да се споменава името, уточнява Шикерова.  Припомняме, че в края на м.г. тя вече спечели дело срещу агенцията за безопасност на храните, заради отказ за предоставяне на информация, която иначе е публична и касае изразходването на обществени средства.


През юли м.г.  Генка поиска информация за това, как се изразходват  12 млн. лв. държавна помощ за обезвреждане на животински трупове (част от въпросните 90 млн. лв.), както и данни за инсталациите за изгаряне.  Последва отказ от агенцията. Журналистката изпрати общо 30 заявления за достъп във връзка с темата и получи 30 идентични отказа.  Делото беше спечелено със съдействието на програма достъп до информация.


Тогава с мълчанието си БАБХ и нейните областни дирекции си спечелиха номинация в категорията Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ в рамките на Програмата за достъп на информация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Гене,чедо да не те сполети съдбата на русенската журналистка!Смела жена си,знаеш с/у кого се бориш,ама Борето и шайката му са отмъстителни!

  • 005 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Гене,чедо да не те сполети съдбата на русенската журналистка!Смела жена си,знаеш с/у кого се бориш,ама Борето и шайката му са отмъстителни!

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Гене,чедо да не те сполети съдбата на русенската журналистка!Смела жена си,знаеш с/у кого се бориш,ама Борето и шайката му са отмъстителни!

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Гене,чедо да не те сполети съдбата на русенската журналистка!Смела жена си,знаеш с/у кого се бориш,ама Борето и шайката му са отмъстителни!

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Бебетата в тази държава разбраха за бабх,че трябва да са отдавна в затвора,заедно с чадъра си,добре разперен над тях! Само прокуратурата да беше прокуратура.....мечтииии......България щеше да е Швейцария,но и тя помага за потъването на кораба,бавно и безславно!Лошо Борисов ,лошо,удавниците дето се хванахме за теб,вместо да ни извадиш от калта ,ти ни натискаш още надолу! Народа просто малко дреме,но не яде доматите с колците и не е сляп,ако Темида е сляпа!Подигравате се с всички беззащитни и безгласни .....но не подценявайте народа! Чест и почитания г-жо Шекерова,Вие сте пример,че има светлина в тунела,то жените станахте по-смели и борбени от нас мъжете!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще