17.01.2019 12:01

АКТИВНА И ДИНАМИЧНА ГОДИНА ОТБЕЛЯЗВАТ КОНСУЛТАНТИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Видян 952 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тенденциите на имотния пазар за 2018-та година


от Иван Велков - консултант инвестиционни проекти


и член на управителните органи на професионални и


браншови организации в сектора за недвижими имоти




Г-н Велков, как бихте обобщил пазара на имоти за изминалата 2018-та година?


Годината беше много динамична и с много активност в почти всички сектори на имотния пазар. Цените за пазарни предложения продължиха да отбелязват нови високи нива, но забавиха темпа си на ръст в сравнение с 2017-та. Това номинално нарастване на крайните цени не се отрази на броя и активността на купувачи и наематели, особено в жилищния сектор, където интересът към качествените имотите се запази и дори увеличи. От доста време насам ръст на броя и обема на сделките има не само в столицата, но и в няколко други големи градове.  За това естествено допринесоха условията за ипотечно кредитиране на почти всички търговски банки, чийто ниски лихвени проценти бяха достигнали до най-ниските си нива от 2000-та година насам до нива от около 3,5%. От друга страна наличието и на все повече ,,свободни“- нямащи други алтернативи за инвестиции, финансови ресурси на много физически лица и малки, средни и по-големи фирми и компании също бе пренасочено в сектора на строителството и търговията с недвижими имоти. Голямата разлика от предишния цикъл, в който имаше подобна динамика и обеми, а именно този преди кризата, е че сега почти отсъстват международните инвеститори, което донякъде скъсява сроковете за реализация, но и хоризонта за устойчиво прогнозиране.


Как бихте характеризирал купувачите на жилища през 2018-та година?


Все по-отчетливо се откроява един доминиращ профил на средностатистическия купувач в големите градове. Това са активно работещи, на възраст над 30 години, много често с малко дете, търсейки свое основно жилище. За този тип клиенти са важни, освен местоположението на жилището, удобството на достъпността му с различни видове транспорт, в София - особено близостта до съществуваща или бъдеща метростанция, наличието на добра среда, детска градина, училище, болница в непосредствена близост, а напоследък и все по-сериозно видът и размерът на разходите за отопление. През последните години не намаляват и желаещите да закупят имоти с ,,цел инвестиции“, както стана популярно да се нарича процесът, в който по-скоро и съвсем прагматично и консервативно парите се ,,депозират“ в нещо сигурно и с потенциал да се превърне в актив, носещ прилична доходност. Когато клиентите купуват имот, за да им генерира приходи, давайки го под наем, те избират жилището с оглед нуждите и желанията на бъдещите му наематели. Точно в тези случаи особено важни са тези отличителни параметри на имота  -  минути до спирката на метро, дали е на ТЕЦ и има ли добра изолация – всички тези въпроси, които ще предпоставят избора му от бъдещите наематели, които ще калкулират педантично месечните разходи. Тогава общият вид на сградата, дали и доколко тя се поддържа или стопанисва адекватно, започва да става фактор за крайното решение и сключването на договор, в който всички да са доволни.


Кои са най-търсените жилища?


Търсят се, както нови жилища, така и старо строителство, и в централните градскичасти, и в новите активни зони в по-периферните райони. Основното предимство на старото строителство в повечето случаи е и наличието на централно отопление, което все още е едно от първите изисквания или предпочитания на бъдещите ползватели на жилището. Най-продавани са двустайните апартаменти, като те са почти 2/3 от сделките в големите градове.


Защо отоплението на централно парно е най-търсеният вариант за отопление?


Защото и през 2018-та година това остава най-икономически изгодният вариант. За семействата с малки деца е важно, че това е и сигурен начин да отопляват дома си адекватно с предвидими разходи. Така имаш осигурен минимален температурен комфорт в цялото жилище, което е изключително важно за семействата с деца. Освен това при имотите на парно не са необходими допълнителни разходи за закупуване на отоплителна система, което е в пряка зависимост освен от нуждите на хората, така и от възможностите на сградата и района. Все повече хора активно търсят как със собствените си действия да не допринасят за замърсяването на въздуха, а ТЕЦ-ът е сред екологичните решения, в сравнение с другите битови горива.



Какви са очакванията за пазара на имоти през 2019-та година?


Пазарът на недвижими имоти през 2019-та година, особено през първата му половина, ще запази тенденциите от изминаващата 2018-та. Средните цени за различните видове имоти и райони ще се задържат на почти същите медиални нива. Нашата, на мен и колегите ми, теза е, че от пазара ще отпаднат крайните, екстремни предложения. Както тези - натоварени със свръх амбициозни цени без обективно покритие, така и тези, които не отговарят на все по-високите критерии и изисквания на съвременния, модерен клиент и потребител. Очаква се в София да се засили търсенето и предлагането предимно на много по-качествните, добре проектирани и построени имоти в енергийно-ефективни и добре поддържани сгради. Такива жилища са тези в комплексите от затворен тип, в които ще се запази и тенденцията за търсене на имоти с инвестиционна цел, което се превръща бавно, но методично, в репер за всички заинтересовани страни и добронамерени участници в индустрията и пазара на жилищни имоти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец