Свързани новини

17.01.2019 09:27

НЗОК намали парите за пациенти с инсулт

Видян 2482 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намаляват парите, отпускани от НЗОК за съвременно лечение на пациенти с инсулт, сигнализираха от гилдията на невролозите. Лекарите обясняват, че промяната не е съгласувана с тях. Междувременно статистиката сочи, че България е на едно от първите места по смъртност от мозъчни инсулти в Европа.


Инсултите са третата най-честа причина за смърт у нас, със средни нива четири пъти по-високи за целия ЕС. Само допреди месец 3000 лв. е била сумата, която НЗОК отпуска за лечението на пациент с инсулт с най-модерното лечение в цял свят, което предпазва от смърт и инвалидизация. През 2019-а обаче, според националния рамков договор, тази сума намалява със 700 лева. От Нова година касата намалява с повече от 23% отпусканата сума. Само цената на лекарството заедно с нужните скенери за един пациент обаче надхвърля 2000 лв.


Оказва се, че няма бюджетни средства за проблем с толкова стряскаща стастистика, но има над 700 млн. лв. допълнително за изтребителите F-16. Междувременно от началото на т.г. НЗОК оряза средствата за лечение на онкоболните и хората с редки заболявания. Освен това през последните 5 години пък има драстично съкращение и на средствата за психичноболните, поради което и този проблем стремително се разраства. Покрай своите задължения, от Здравната каса вече въведоха  и лимити за ползване на високотехнологичната апаратура, с която се провеждат редица животоспасяващи процедури, като например  лъчетерапията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд