Свързани новини

16.01.2019 14:18

ЕС не знае какво правим след отхвърлянето на Брекзит-сделката

Видян 1587 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Щом сделка по Брекзит е невъзможна за Великобритания, а никой не иска излизане от ЕС без сделка, тогава кой най-накрая ще има смелостта да каже какъв е полезният ход?”, пише в странен туит президентът на ЕС Доналд Туск, сякаш е страничен наблюдател, а не отговорен и виновник по казуса. Думите му подсказват, че нито в Брюксел, нито в Лондон знаят какво ще правят след отхвърлянето на споразумението по Брекзит между него и Тереза Мей, при това с исторически разгром на което и да било правителство в цялата история на Великобритания – загуба с 230 гласа. Новината не е добра за ЕС, защото не само англичаните са без план Б по казуса. За Съюза излизането на Острова означава намаляване на еврофондовете поне с 15% и неясна съдба с престоя на милиони еврограждани, сред които над 100 000 са българи, издържащи поне четвърт милион души у нас.


Най-разумна изглежда позицията на 71 червени депутати, които настояват за нов референдум по Брекзит. Мей, която ехидно заяви на противниците си, сякаш ги е победила, а не е била размазана: „Разбрах какво парламентът не иска, но не разбрах какво иска и подкрепя”. Сякаш беше предложила нещо друго, освен една изначално неприемлива сделка. И получи заслуженото – разгром с 50% по-голям от най-мащабния досегашен, постигнат през 1924 г.


Лидерът на Лейбъристите Корбин поиска вот на недоверие. Но малкият партньор на Мей – северноирландските юнионисти, които я посякоха в гласуването по Брекзит, обещаха, че ще удържат правителството на власт. От което агонията на Мей обаче само ще се превърне в ужасяващ трилър.


Вместо да се заеме с обединяване на нацията, премиерът на Великобритания свика междупартийни разговори какво да се прави, но без участието на червената опозиция, която има гласове малко по-малко от нейните тори в парламента. Обяснението на кабинета беше, че Корбин се борел за предсрочни избори, а не за решение по казуса.


В този ред на неадекватности прозвуча и изявлението на говорител на правителството, че Мей няма намерение за спешно турне в Брюксел, за да се мисли как да се избегне катастрофа на политиката и икономиката не само във Великобритания, но и в целия ЕС.


Първите сигнали са на лице със срив на без друго силно килналия се тази година паунд. Това пък означава стотици милиони загуба за българския туризъм, поради намаляване на платежоспособността на английските туристи не само за зимния, но и за купувания точно в момента летен сезон. Още повече, неясно е как точно ще стои въпроса с визите и с престоя на граждани на ЕС на Острова и на островитяните в ЕС.


Единствените доволни от грандиозната каша, пред каквато Евросъюзът до момента не е изправян, се оказа бившият външен министър на Мей – Борис Джонсън, който беше на специално парти с шампанско с лидера на брекзитърите Мог. Според екс дипломат номер 1 премиерът трябва да приеме негативния вот като „силен мандат да постави нови условия пред Брюксел”.


В противен случай, както май само той наистина разбира, двете страни ще си причинят взаимна експлозия за стотици милиарди. И то на фона на започваща рецесия в решаващата икономика на ЕС – Германия, която ще получи допълнителен нокдаун, ако изгуби британския автопазар за своите коли.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате