Свързани новини

16.01.2019 13:51

Със 130 гласа "за" НС даде мандат на правителството за преговори за Ф-16

Видян 2940 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със 130 гласа "за" ГЕРБ, ДПС, част от "Обединени патриоти" и двама независими дадоха мандат на правителството да започне преговори със Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет Ф-16. Против гласуваха 84 народни представители от БСП, "Воля" и НФСБ, предаде БНР.


С подкрепеното решение се предвижда още парламентът да разреши проектът за международен договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за "Придобиване на нов тип боен самолет", на база на полученото предложение от Съединените щати. Беше прието в преговорния екип да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Вицепремиерът Красимир Каракачанов подчерта в края на дебатите, че с днешното решение се осигурява модерна и боеспособна българска армия:


"За да  има баланс на силите в региона, България трябва да купи най-мощното и най-доброто оръжие. Ако ние закупим самолета Ф-16, блок 70, ние ще имаме предимството, че ще имаме най-модерният самолет от всички балкански държави".


С мандата се възлага на Министерски съвет да подготви проект на международен договор и да проведе преговори със Съединените щати за придобиване на Ф-16.


Днес в Народното събрание се проведе обсъждане на правителственото решение за предоставяне на мандат за преговори със САЩ за придобиване на нов тип боен самолет. ГЕРБ и ДПС обявиха безрезервна подкрепа, докато коалиционните партньори от "Обединени патриоти" се разделиха в оценките.


Политическите сили и в средите на опозицията, и в средите на управляващите се изказаха разнопосочно по правителственото решение, в което както искане за мандат, се предвижда и отклонение от предварителната цена.


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви подкрепа без възражение:


"Когато става въпрос за националната сигурност, популизмът няма място. Ние говорим за купуване на сигурност, а не просто купуване на бойни самолети".


От БСП заявиха, че подкрепят мандата за преговори, но не и отклонение от цената. Кристиан Вигенин:


"Искате от нас да вземем решение, с което да подпишем празен чек на правителството. Не приемаме игрите със стотици милиони в името на неясно формулирани ползи. Дали сме съгласие за таван от 1,8 милиарда лева и няма да отстъпим от него, защото България не може да си позволи да похарчи повече за това".


Владимир Тошев от ГЕРБ обоснова подкрепата за мандат за преговори:


"Ако днес вземем решението правителството да преговаря за Ф-16, блок 70, ние ще имаме по-добра цена, която ще влезе в рамката и ще имаме една доставка, която ще ни гарантира едно бъдеще на авиацията в следващите минимум 40-50 години".


Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки попита и опозиция, и управляващи:


"Вие допитахте ли се до тях дали те искат да ги харчим за железа или искат да ги харчим за здравеопазване, образование, национална сигурност, решаване на демографските проблеми".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Пфу 30.06.2019 14:08

    Политическата ни класа от национални предатели-дегенерати се стреми тотално, завинаги да унищожи народа ни !!! Това не пожелаха да направят за 500 години дори турците !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни