Свързани новини

15.01.2019 17:01

Съдът: Заповед на Цветанов провали разследването за сградата на Алабин

Видян 2761 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разследването за падналата на 19 септември 2006 г. сграда на ул. Алабин в София, под която загинаха две момичета, е било провалено заради необмислена заповед на зам.-кмета на Столичната община Цветан Цветанов, пише Капитал. С нея тогавашният заместник на Бойко Борисов е разпоредил да бъдат разчистени всички строителни отпадъци от мястото на инцидента, а останалите части от сградата да бъдат съборени и също изхвърлени. Заповедта на Цветанов е била издадена без разрешението на прокуратурата.

Това става ясно от мотивите по делото за падналата сграда, публикувани във вторник. През ноември Софийският градски съд (СГС) оправда четиримата подсъдими - собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма Хрисома, инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на А3-Архитектура и изпълнение, извършила инвестиционен контрол, и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ Медия Манчо.
Разследването за смъртта на двете момичета беше прекратявано на два пъти от прокуратурата като съдът отменяше тези постановления и така след десетгодишно разследване - през 2016 г. делото влезе в съда с обвинителен акт.
Основната причина за невъзможността за установяване на връзка в действията на подсъдимите с инцидента е, че ключови доказателства са били разчистени преди да бъдат извършени необходимите огледи от разследващите.
От мотивите на съда става ясно, че вечерта след инцидента Румен Петков, министър на вътрешните работи,
Емел Етем, министър на извънредните ситуации и Асен Гагаузов, министър на благоустройството извикали по спешност председателя на УС на Главболгарстрой Симеон Пешов. Те поискали от него съдействие във връзка с разчистването отломките от сградата. Бизнесменът категорично отказал, защото нямал гаранция, че няма затрупани хора, водата и тока са спрени. Той обяснил на министрите каква е процедурата.
На следващия ден зам.-кметът по сигурността Цветан Цветанов наредил да бъдат премахнати освидетелстваната северна и западна стени, включително останки от конструкцията на сградата, опасни за здравето и живота на гражданите, негодни за използване, застрашени от самосрутване, предвид пълната невъзможност да се поправят, заздравят, както и да се разчистят терена и прилежащите публични площи от строителни отпадъци. Цветанов допуснал и предварително изпълнение на заповедта.
В мотивите на съда се посочва още, че разчистването започнало на следващия ден без разрешение на прокурор и без да се заснеме какво е състоянието на строителните материали преди тяхното разчистване.
Съдът отбелязва обаче, че само и единствено прокуратурата може да разследва кой и, най-вече, по какви причини е взел решение за подобно прибързано разчистване на останките на сградата и щом не го е направила до този момент значи е преценила, че това не е проблем и не следва да се дири има ли виновни за това или не, независимо, че становището на всички по делото е едно и то е, че разчистването е било изключително прибързано и излишно и до голяма степен е предопределило невъзможността да бъде установена обективната причина за рухването на южната фасадна стена."ю
Юристи коментираха, че принципно заличаването на следи от престъпление е лично укривателство, но само ако действията са били умишлени.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей