Свързани новини

15.01.2019 09:37

Бившият „храм” на Паметниците на културата в Пловдив като разграден двор

Видян 2260 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Бившият градски „храм” на регионалното звено на Паметниците на културата (НИНКН днес) е като разграден двор, съобщава Под тепето.


 Къщата на Драган Калофереца в Стария град, за която нееднократно сме писали, се ползва за подслон от бездомници, тъй като се оказва, че достъпът до тази частна собственост в сърцето на архитектурния резерват е свободен. Това разкри изкуствоведът д-р Елена Радева- Николова, ръководител на асоциация Art Gallery Constantin France. Тя надникна иззад отключената порта на културно-историческата ценност и сигнализира за случващото се там във Фейсбук.


„Пращам ви снимките,които успях да заснема, просто защото вратата беше отворена. Разхождайки се в Стария град бях учудена, че това е възможно и помислих,че нещо става. Затова и си позволих да вляза вътре. А там попаднах във филм на ужасите. Къщата изглежда зловещо, както можете да констатирате.Да не говорим,че вътре се въдят гризачи, има разхвърляни бутилки, следи от наркомани, а в бурните плевели, които са като гора, може да възникне пожар, алармира д-р Радева- Николова, която живее във Франция, но бе в Пловдив в последните дни заради ангажименти покрай откриването на Европейска столица на културата.


Тя припомня, че това е една от най-ценните къщи в Стария град. Бившият Дом на реставратора  е паметник на културата с национално значение. Но собствениците на прекрасната възрожденска сграда от години нямат никакво отношение към нея. Дори не са обезопасили сградата, като към днешна дата тя зее отворена и примамва всякакви тъмни субекти. Мистерия остава кои са стопаните на паметника на културата. В Стария град се говори за някакъв фонд, който придобил собствеността през годините. Кой стои зад него обаче, не се знае.


„Прогнилата дървена врата с ръждясала ключалка е “уж” подсилена със закован пирон, като в тялото на Христос. Чудо е, че още не е опожарена,както тютюневия склад…Малко повече за историята й намерих именно в Под тепето, като се порових в интернет. Коментарите са излишни. Задавам си въпрос това ли е заслужила тя в европейската столица на културата и ми се иска да плача- за себе си и за цяла България. Къщата на Драган Калофереца не заслужава тази съдба- тя е национално богатство,исторически паметник,а тези неща са свещени. Надявам се да я спасим”, каза още д-р Елена Радева- Николова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на