Свързани новини

14.01.2019 17:13

При 79 млн. лв. бюджет НС се стиска за 100 000 за юристи

Видян 1382 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Този парламент е с най-малко юристи в историята. Не му стигат даже за Правната комисия. Там 1/3 от членовете НЕ са юристи.
Абсурден спор за пари е причината Съветът по законодателството към Народното събрание, в който участват авторитетни юристи, повече от година и половина да не работи, пише вестник Сега. Ръководството на парламента не желае да му плаща, затова през 2018 г. не му е поръчана нито една експертиза на проектозакон. В резултат законотворчеството на депутатите през миналата година беше критикувано като изключително некачествено, бяха приети куп лобистки закони във вреда на гражданите и бизнеса. Заради пълното бездействие на съвета и председателят му проф. Огнян Герджиков настоя преди Коледа той да бъде разпуснат. Следващата седмица се очаква да бъде взето решение за официалното му закриване.
Въпреки че в бюджета на парламента се предвиждат 100 хил. лв. годишно за правните експерти, които бяха поканени от предишния шеф на НС Димитър Главчев, председателката Цвета Караянчева иска те да работят безплатно. „Мисля, че е въпрос на престиж да работиш за Народното събрание“, заяви тя пред Сега. От интервю на Герджиков за 24 часа се разбра, че досега съветът е струвал 21 хил. лв. на данъкоплатците. Тези пари включват хонорари, обзавеждане, оборудване и канцеларски материали. Те са платени през 2017 г., а останалите 79 хил. лв. са останали в бюджета на парламента. През 2018 г. не е усвоена нито стотинка, по думите на Герджиков, въпреки че отново е имало предвидени 100 хил. лв. Няма информация за какво са изхарчени парите, а председателят на парламента Цвета Караянчева не отговори на този въпрос на Сега. През 2018 г. бюджетът на парламента беше над 62 млн. лв., а т.г. - над 79 млн. лв. Въпреки това 100 хил. лв. за съветите на най-добрите юристи се струват много на Караянчева.
През октомври 2017 г., когато съветът бе сформиран, дадохме на ръководството на Народното събрание тарифа по колко пари за час работа искаме. Първия път беше общо  6500 лв. за всички юристи, а втория път - около 16 000 лв., защото там беше тежка работата и участваха 12 души", обясни Герджиков. "До края на 2017 г. от парламентарното ръководство беше определена сумата от 100 000 лв., а изразходвахме около 20 000 лв., така че направихме сериозна икономия. След като смениха г-н Главчев, така и не получихме друга работа, разказа Герджиков пред Сега.


Снимка: Капитал
















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    А защо цвета караянчева не работи без пари? Не само ще е престижно, ами и много морално и честно, тъй като парламентът е с изключително нисък рейтинг!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец