Свързани новини

10.01.2019 15:41

Манолова ще атакува формирането на цените във ВиК сектора

Видян 1005 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Реформата във ВиК сектора се изчерпва с повишаване на цените, заяви омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия на тема "Право на заплащане на качествена ВиК услуга", която се проведе в Шумен, предаде Дарик.


"Недоволството на гражданите от реформата във ВиК сектора нараства. Реално се повишават само цените. Не се променя към добро нищо - нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито намаляват течовете, нито стават по-ефективни инвестициите", каза Манолова.


"От своя страна това води до нарушаване на достъпа и накърняване на едно основно човешко право - правото на вода, което е свързано и с правото на живот", уточни тя.


 


Омбудсманът обяви, че ще атакува с конституционна жалба формирането на цените във ВиК сектора и най-вече "единна цена" в рамките на една ВиК асоциация. Жалбата ще е насочена към закона за регулиране на ВиК услугите.


 


"Цената натоварва най-много най-бедните български граждани, които живеят в малките населени места, където най-често е гравитачно водоснабдяването. Те реално спонсорират малко по-заможните. А пък вкупом всички български граждани спонсорират ВиК дружествата, което не е справедливо, не е честно и трябва да бъде прекратено", заяви Мая Манолова.


Критерият, заложен в чл.13 на закона, казва, че трябва да има икономическа обоснованост на разходите при формирането на цената на водата. Което в следващия чл. 14 напълно се пренебрегва с въвеждането на единна цена. Трябва да има връзка между реално направените разходи, цената на водата и тук добавям още един показател - качеството", коментира още тя.


Мая Манолова ще настоява и за възможност бизнес плановете на ВиК дружествата да може да бъдат преразглеждани. В крайна сметка, единственото, което се случва с тези бизнес планове в 5-годишен период е повишаването на цената на водата и то е вързано с повишаването на инфлацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!