Свързани новини

10.01.2019 12:18

3% ръст при положителен тренд говори за бездействие на правителство и бизнес

Видян 1160 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономически растеж в България от малко над 3% по време на положителен икономически тренд е все едно никой нищо да не прави – нито правителството, нито бизнесът. Този ръст е отчетен поради положителните тенденции навън и зависимостта на българската икономика от западните, каза Любомир Дацов, финансист и бивш ресорен зам.-министър, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по bloombergtv.bg


Невинаги обаче бездействието на правителството е лошо, отбеляза Дацов.


„Увеличаването на данъците и социално-осигурителната тежест например не са добри мерки. Напоследък водим политика за постепенно увеличаване на данъчната тежест – пораснаха акцизите, местните данъци и такси. На сравнима база минимум поне 1 – 1,5% от БВП е добавен към приходната база на бюджета. Това е положително за него, но не и за гражданите“.


Дацов коментира възможността за приемане на България в еврозоната, като изрази мнение, че процесите в тази насока вероятно ще бъдат отложени през тази година заради предстоящите европейски избори.


„Ако няма външен фактор, който да ускори проблемите, повечето от политиците в Европейската комисия, биха изчакали развитието на изборите и биха избегнали взимането на окончателни решения“.


Според госта случилите се до момента процеси за еврото са успешни.


„Много от нещата, които се случиха в Европа и еврозоната, се дължат на еврото. Имаше и много предизвикателства, но до голяма степен те се дължаха на колебливи политически решения“.


Дацов изрази мнение, че нова рецесия през тази или следващата година е неизбежна.


„Ясно е, че нова икономическа криза ще настъпи. Всеки, който се занимава с предвиждане на икономически цикли, вижда, че позитивните за момента продължават между 5 и 10 години. Имайки предвид, че Европа излезе от предната криза 2010 – 2011 г., очакванията за достигане на икономическия връх през 2018-2019 г. са напълно естествени, както и тези за последващото настъпване на нова рецесия“.


Кризата обаче едва ли ще е финансова, посочи той.


„Финансовият сектор навсякъде по света, независимо от политиката на централните банки, изглежда по-устойчив като цяло, отколкото през 2008 г., така че едва ли криза ще дойде от него“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще