Свързани новини

10.01.2019 12:31

Предлагали на ромите във Войводиново имоти за строеж, те отказали

Видян 1329 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Възможност за връщане няма. Беше им дадена възможност отпреди може би 7-8 години. Имаше обявени общински имоти, които те можеха да ползват, тоест да застроят и да си осигурят нормален начин на живот. Те обаче отказаха", заяви кметът на Войводиново в интервю за БНР. По думите му става дума за около 250 роми. Той подчерта, че има 4 законни къщи, при които всичко е нормално.


Събарянето на незаконните къщи в село Войводиново продължава и днес. Вчера бяха съборени 6 немасивни постройки, каза кметът на селото Димитър Тосев пред БНР.


"Ще се събарят само немасивните постройки. На масивните постройки са залепени необходимите документи, констативни протоколи за незаконно построените жилища. Те ще имат възможност в 14-дневен срок да обжалват и след това и те ще бъдат съборени. На 1,6 дка общинска собственост има около 20 къщи", обясни той в предаването "Преди всички".


"Възможност за връщане няма. Беше им дадена възможност отпреди може би 7-8 години. Имаше обявени общински имоти, които те можеха да ползват, тоест да застроят и да си осигурят нормален начин на живот. Те обаче отказаха", каза кметът на Войводиново. По думите му става дума за около 250 роми. Той подчерта, че има 4 законни къщи, при които всичко е нормално.


В циганската махала с незаконни къщи във Войводиново функционирало частно Енерго, разкри още кметът. Само първата къща в началото на гетото имала законно прокарано електричество, а тя захранвала всички останали постройки срещу такса от порядъка на 30 лв.. За целта били използвани всякакви кабели и проводници, които се връзвали към единствения абонат, който пък си плащал редовно сметките.


"Няма ескалация на напрежение. Спокойно минава, но присъствието е всяка вечер", каза още Тосев. По думите му теренът ще бъде продаден за жилищно застрояване.  


Напрежението във Войводиново ескалира след побоя над военнослужещ от двама младежи от ромската махала на 6 януари. Всяка вечер оттогава възмутени от случилото се излизат на протест.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за