Свързани новини

10.01.2019 11:19

Не конкурс, а политика е изборът на Ф16, призна ГЕРБ

Видян 1653 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България трябва да разполага с военна авиация, защото е необходимо да имаме възпиращи отбранителни способности. Дано да греша, но ми се струва, че по света тече нова надпревара във въоръжаването и ние трябва да бъдем готови, трябва да градим способности, заяви пред БНТ председателят на парламентарната Комисия по отбрана ген. Константин Попов във връзка със закупуването на нов тип боен самолет.


,,Процедурата, както е гласувана в проекта за инвестиционен разход, е спазена 1 към 1. Важно е да се разбере, че това е договор между две правителства и никое правителство няма как да заповяда на другото правителство какво да прави и точно затова възниква въпросът „Това конкурс ли е или не е конкурс“.


Никъде в проекта за инвестиционен разход не е казано, че това е конкурс.  Изборът на изтребител не е конкурс, а събиране на предложения, които нямат задължителен или обвързващ характер. Просто няма как на конкурсни начала да се ръководи външната политика на страната. Правителството решава кое е най-изгодното за българската държава, но парламентът има крайната дума.


Това, което е важно оттук-нататък, е да се влезе в процес на преговори и да се достигне до една приемлива цена. Изборът е направен – започваме преговори със САЩ за Ф-16, но дали и какво споразумение ще бъде постигнато, е съвсем друг въпрос'', коментира ген. Попов.


,,Изтребител от типа на Ф-16 има своите изключително добри параметри. Той се произвежда в хиляди бройки и се е доказал в битки. Разполага и с модерна модификация. Това, което е новото, е радар, нови софтуерни системи, компютри и това ще бъде произведено и няма начин това да се окаже нелетяща платформа, защото просто държавата САЩ поема гаранция за това, а F-16 е наистина добър самолет. Никой не ми е извивал ръцете, за да кажа кой да вземем. Нека да дадем шанс на правителството да работи'', каза още той и разкри, че поддръжката на Ф-16 би струвала около 7000 долара на час.


,,Във Военно-въздушните сили има млади момчета и момичета, които могат да бъдат обучени, така че човешкия ресурс го имаме. Надявам се в скоро време да имаме и техническия'', заключи ген. Константин Попов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви