Свързани новини

09.01.2019 11:01

Гешев: Жалба на Иванчева в Страсбург не означава, че България ще бъде осъдена

Видян 3850 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Иван Гешев – заместник-главен прокурор, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: В началото на годината като обобщение на всичко, което се случи през изминалата година със зрелищните акции на прокуратурата, в студиото е заместник-главният прокурор Иван Гешев. Последната новина по делото „Иванчева“, която чухме е, че Иванчева и Петрова са подали жалби в съда до Страсбург. В жалбите се твърди, че правата на двете жени са нарушени със зрелищния арест през април. Посочват се още лошите условия в следствения арест, при които и двете са задържани. Възможно ли е една от най-коментираните акции на прокуратурата всъщност да завърши с фиаско и накрая държавата ни да плаща за действията на прокуратурата?



Иван Гешев: Първо, да разделя нещата. Наказателната отговорност и дали едно лице ще бъде осъдено или не, решава съдът. И това е различно от това дали някой се оплаква от условията в арестите в Страсбург, както казахте. Това са две различни процедури. В случая просто госпожа Иванчева има активна защитна позиция и използва всички механизми и всякакви възможности, за да се защити по всякакъв възможен начин, включително и медийно, включително и с тези жалби. И тя има право на това.



Водещ: Смятате ли, че трябваше да бъде задържана точно по този начин, за да може след това да си търси правата в Страсбург, накрая всички ние ще плащаме за нещо, което може да се окаже неправилно?



Иван Гешев: Значи, първо не е сигурно, че ще плащаме. Една подадена жалба не означава задължително, че България ще бъде осъдена. Както и един внесен обвинителен акт не означава задължително, че някое лице ще бъде осъдено.



Водещ: Но условията в арестите ги видяхме. Смятате ли че те са нормални?



Иван Гешев:
Вижте, аз не смятам, само да се върна и да си довърша въпросът дали е правилно, да отговоря на въпроса ви дали мястото беше правилно – аз казах, когато бях при предишното гостуване, че това беше въпрос на лош късмет. Мястото беше избрано и преценено от съответните оперативни служители от Комисията за противодействие на корупцията. В един момент, когато спира на светофара, на първия светофар след оставянето на парите в колата от посредника, след като спира колата КОМПИ, и правилно, преценяват да спрат госпожа Иванчева и да се премине към задържане от служителите на МВР. Това, според мен, беше правилно решение и ще ви обясня защо, то вече се вижда. Всички, за добро или за лошо, видяха как протекоха нещата, нали така? И въпреки това, застана пред цяла България и пред медиите, и пред телевизиите се твърди, че парите са подхвърлени. А представяте ли си, ако беше станало извън медиите. Така че това имаше и положителен ефект. Цяла България може да види как се е случило и въпреки това излизат версии как са подхвърлени парите.



Водещ: Има и много версии за това, че в крайна сметка те не са броили пари. Вие казвате, те броили ли са пари или не?



Иван Гешев:
Вижте, аз не знам дали са броили пари. Защото, ако са броили пари, трябва да са в тяхната кола и да знам какво са правили. Факт е, че върху тези две лица, но вижте – вече минаваме, на тези две лица има следи от маркираното вещество специално. Но това са вече неща по същество. Тече съдебен процес и не е коректно да влизаме по телевизиите в спор.



Водещ:
Един от адвокатите Марин Марковски, каза че е много трудно или изобщо попита „може ли да се броят пари с „дамски мустак“, защото включително те не са „светнали“ на много места. Вие тогава казахте, ето сега сме на празнична вълна, че са „светнали“ като коледни елхи, но пък те отричат това нещо.



Иван Гешев:
Вижте, първо, да ви кажа че подсъдимите и обвиняемите имат право да се защитават по всякакъв възможен начин, включително и като лъжат. Затова не може да им се търси отговорност. Те имат право да се защитават и аз, и вие, бихме се защитавали по същия начин, даже по-активно, ако ни грозят 30 г. лишаване от свобода. Обвинението е за престъпление, за което се предвижда до 30 г. Това е доста сериозно престъпление и това е доста сериозна мотивация да правиш всичко възможно това да не ти се случи.



Водещ:
Така е. 30 г., ако те чакат зад гърба, ще правиш всичко възможно. Но и ако се чувстваш невинен, също ще правиш всичко възможно, не е ли така?



Иван Гешев:
И двете са достатъчни мотивации. И да си невинен, и 30-те години, вярвайте ми, също не е по-малко силна мотивация.
Водещ: Казахте, че всеки е готов да лъже, за да се защити, включително. Нека да чуем какво каза Десислава Иванчева в първото си телевизионно интервю, след като беше пусната под домашен арест.



Репортер
: Иван Гешев, почти по памет цитирам, каза че сте „светнали“ като коледни елхи. Кажете къде светнахте точно, може ли да покажете къде светнаха ръцете ви, след като направиха тези тестове за парите?



Десислава Иванчева:
Ето тук отстрани и се получило, когато съм пипнала един документ, който е бил на 100% за мен, зацапан и очевидно носът. Но дали е /.../ носът не е от фон дьо тен или някаква козметика, не може да се каже. Били свети тук на врата и тук някъде отгоре. Пари няма как да се вземат по този начин, камо ли да се броят, тъй като той твърдеше, че ние сме ги преброили и госпожа Петрова си ги е сложила в чантата, което е абсолютна лъжа. Което, на човек, който е представител на власт, разследваща прокуратура с пагони на честта, би трябвало да е честен и да отговори. Не може да обвинява така и да лъже пред цяла България и то на официална пресконференция.



Водещ
: Обвинява ви, господин Гешев, Десислава Иванчева, че това което сте казали е абсолютна лъжа.



Иван Гешев: Вижте, аз няма да влизам в спор с подсъдими. Спорът с подсъдимите се осъществява в съдебната зала. Защото иначе има опасност да се превърне в едно предаване на друга телевизия „Съдебен спор“ примерно.



Водещ:
Вие видяхте ли СРС-та, които изтекоха в медиите?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Денят предвещава редица предизвикателства

Денят предвещава редица предизвикателства, които ще