Свързани новини

09.01.2019 09:42

Тръмп слага нов в Свет. банка, Кристалина е само и.д.

Видян 2707 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким обяви в понеделник, че подава оставка в края на януари. Неочакваното оттегляне, почти 3 години преди изтичането на мандата му, вероятно ще предизвика ожесточена битка между администрацията на президента Доналд Тръмп и страните, които се оплакват от влиянието на САЩ върху Световната банка, коментира nbcnews.


Официални причини за внезапното му напускане не бяха съобщени. Оставката ще даде възможност на Тръмп да определи своя избор за човек на поста.


189-членната Световна банка е най-големият правителствен източник за финансиране на развитието, предоставящ изгодни заеми за проекти по целия свят.


След създаването на Световната банка в края на Втората световна война нейните лидери са американци. Международният валутен фонд винаги е бил оглавяван от европеец. Други страни, включително Китай и азиатски държави, се оплакват от този модел. МВФ, който предоставя спешни заеми на страни в условията на икономическа криза, понастоящем се ръководи от бившия френски финансов министър Кристин Лагард.


Ким, бившият ръководител на Дартмутския колеж, за пръв път бе издигнат от бившия президент Барак Обама начело на Световната банка през 2012 г. Той бе номиниран от Обама за втори мандат през август 2016 г.


Световната банка заяви, че Ким ще бъде наследен временно на 1 февруари от Кристалина Георгиева, нейния главен изпълнителен директор.


"Голяма чест беше да служа като президент на тази забележителна институция, пълна с страстни хора, посветени на мисията да се сложи край на крайната бедност през нашия живот", каза Ким.


Постоянният приемник на Ким ще бъде решен от борда на директорите на Световната банка. САЩ са най-големият акционер в банката със седалище във Вашингтон.


Снимка: Associated Press



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и