Свързани новини

08.01.2019 17:00

КНСБ поиска повече правомощия за КЕВР

Видян 1080 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



От КНСБ поискаха държавата да предприеме спешни действия, за да стане енергийният пазар предвидим. На извънредното заседание на Националния тристранен съвет, на което се обсъжда темата, от синдикатите и бизнеса определиха ситуацията на свободния пазар на електроенергия като ненормална и прогнозираха и ръст в цените на основните стоки, предаде БНР.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска на КЕВР да се дадат законодателно повече правомощия, за да се намесва при кризи като настоящата. Опасенията са, че цените на стопанския сектор ще повлекат и тези за битовите потребители. Стига се до там предприятия да спират производства, възможна е и спекула.

"Ръстове на стоки и услуги, които много от търговците в икономиката винаги обуславят с, видите ли, повишени цени на електроенергия някъде. На много места всъщност вече се обуславя отказ от увеличение на заплати с това, че не е ясно какво става с цените на електроенергията", предупреди Димитров, а Александър Загоров от КТ "Подкрепа" допълни:

"При нас сигналите идват от всички посоки. Не можем да предвидим как ще влияе това върху бюджетните организации, защото не могат да направят добра прогноза, каква част от бюджета им ще отиде в разход за електроенергия. Ние имаме огромни проблеми".

Бизнесът също си задава въпроса защо цените на борсата са ненормални. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

"Констатирахме, че имаме с 51 процента по-висока средна цена на пазара ден напред, отколкото година по-рано, или 45 лева за мегават час не могат да бъдат обяснени с ръста на цените на квотите. Очевидно има и други причини - недоброто управление на държавната енергетика и най-вече на НЕК".

Социалните партньори решиха, че днес ще обсъдят и спорния Закон за горивата. В заседанието на съвета участват вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се