Свързани новини

07.01.2019 09:27

Димитър Стоянов: Президентът не атакува офертата за F-16, а начина на избор

Видян 1913 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Главният секретар на президента Радев Димитър Стоянов коментира пред БТВ дебатите по закупуването на нов изтребител на ВВС.

По негови думи процедурата за избор на новите самолети е опорочена, тъй като правилата се променят в хода на конкурса.

"Цветан Цветанов каза, че изборът няма да е експертен, а политически. Защо Цветанов от Вашингтон съобщи тази новина? Нима той е получил допълнително решение от парламента, за което ние не знаем", каза Стоянов в предаването "120 минути" по bTV.

Той посочи, че през "последните няколко месеца почти всички политически лица обходиха студията, за да говорят колко добър е един самолет". Според него това предполага някаква зависимост.

"Всичко създаде впечатление, че не купуваме самолет за българските ВВС, а се купува политическа левгитимация. Когато се повтаря една и съща оферта, се създава впечатление за някакви зависимости. Българското законодателства казва, че изборът ще стане по определена методика, но когато променяш правилата в хода на конкурса, става доста интересно. Защо г-н Цветанов съобщи от Вашингтон новината за промяната на правилата", попита  главният секретар на Президентството.

"Кога президентът е говорил за конкретен тип самолет – никога. Ние говорим за процедурата, определена от изпълнителната власт и парламента. Президентът не атакува офертата за F-16, а начина, по който става този избор. Тръгнали сме по конкурсно начало, а след това изборът става политически, после пак на конкурсно начало, а днес министърът на отбраната каза, че изборът е политически. Лично аз вече се обърках по какъв начин ще бъде извършен изборът. A в доклада на министъра на отбраната е записано, че преговори ще се водят само със САЩ, независимо от условията", подчерта Димитър Стоянов, предаде Епицентър.

Трябва да закупим този самолет, който можем да поддържаме, с най-добрите технически показатели. Но когато говорим, че нашите съседи са въоръжени с F16, трябва да кажем какъв е бюджетът им за отбрана, каза Стоянов и даде пример с Гърция, чийто бюджет е над 5 млрд. долара. Трябва да си направим много точна преценка и да не закупим такъв самолет, който да стои после в укритията под земята", заяви Стоянов.

"И двата самолета имат предимства и недостатъци, като всяко нещо в живота. Преди няколко дни Тръмп каза: Не ми пука за Европа. Мен са ме избрали американските избиратели. Дано нашите политици се сетят, че са ги избрали българските избиратели", добави главният секретар на Президентството.

Ако правителството положи усилия в борбата с корупцията и ниските доходи на хората, е възможно да има диалог с президентството, посочи Димитър Стооянов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв