Свързани новини

04.01.2019 17:00

Англичани дариха 10 000 лири на българско читалище

Видян 1178 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Над 10 000 лири дариха англичаните Йън и Катрин Колингрууд-Гарик за ремонт на читалището във великотърновското село Миндя, съобщи Янтра. Към тях се включват и местните жители, които от години събират средства за благородната инициатива и успяват да съберат около 3000 лв.


Ремонтът на покрива на сградата вече е приключил, а в нея се помещават още библиотеката, здравната служба, има и специална зала, посветена на големия писател Васил Попов.


Дарението на английското семейство е най-големият дарителски жест от чужденци в историята на Миндя, разказа кметът на селото Иван Иванов.


Йън и Катрин Колингрууд-Гарик са от “новите” заселници в селото. Купили си къща в селото преди близо 5 години, макар че не живеят в нея постоянно. Прибират се в българския си дом периодично, а последната им визита е в края на миналата година. Очакват ги отново през пролетта.


Йън е собственик на застрахователна компания и се налага да работи в родината си, но винаги, когато имат възможност, със съпругата му се връщат в търновското село. Намерили добри приятели в лицето на местните жители и останалите англичани. Сред тях е и Бевърли Кокс, която живее в селото от 12 години и ръководи арт ателието към читалището. Опитват се да говорят български, макар все още да им е трудно.


Йън и Катрин се включват активно в живота на селото и различните инициативи, организирани от местните жители. Когато научили за необходимостта от средства за ремонт на покрива, решили да помогнат без много шум, но радостната новина бързо се разнесла, тъй като читалището е културният център и сърцето на общността в селото.


Сградата, в която се помещава читалището, е сравнително нова. Открита е през 1996 г., но използваните тогава цигли се оказали некачествени, което наложило подмяната им. От 2005 г. са подменяни два пъти, но след наводнението през 2014 г. се наложил по-сериозен ремонт на покривната конструкция.


В село Миндя, което е на 21 километра от Велико Търново и на 18 километра от Елена, постоянно живеят малко над 200 души. Сред тях е и политологът Евгений Дайнов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.