Свързани новини

04.01.2019 12:15

Кметовете решават къде ще са нужни винетки

Видян 1956 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Ако общините искат да има участъци, за които да не се плаща винетна такса, ще трябва сами да се грижат за поддръжката им. Това е предложил премиерът Бойко Борисов на среща със сдружението на общините относно искането за отпадане на винетка за някои пътища. Предложението му обяви на брифинг в Министерския съвет регионалният министър Петя Аврамова, предаде 24 часа.

“Законово извън населените места републиканската пътна мрежа е платена”, каза тя. Аврамова припомни исканията на някои общини да отпадне винетката за определени участъци например Пловдив-Асеновград, Северната скоростна тангента, както и във варненска област. Премиерът е предложил при такова искане общината да вземе решение чрез общинския съвет, след това да бъде поискано от регионалното министерство разрешение. При освобождаване от такава такса, общината да поеме ангажимента за поддържане на този участък.

От сдружението на общините са поели ангажимент да уведомят всички общини за новата възможност.

И досега законът за държавната и общинската собственост е разрешавал такава процедура, има общини, които са действали така, заяви Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините в Република България.

“Законът не го забранява. В момента са няколко общините, които искат да се проведе такава процедура”, каза Панов. Той заяви, че до няколко седмици ще направят проучване и ще уведомят премиера Борисов кои общини искат да се грижат сами за пътищата.

 "В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система", заяви премиерът след срещата, предаде Фокус.

„Пътища, част от републиканската пътна мрежа, например Варна- „Златни пясъци“, Варна- Аксаково или Пловдив- Асеновград. Тези общини, които искат, имат желание и финансови възможности“, заяви Бойко Борисов.

 „Благодаря за разбирането. Дали са 2 или 3 седмици няма значение. Въпросът е дали да се вземе като решение. Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите“, обясни премиерът.


„София е поискала Северната скоростна тангента. Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея“, поясни Борисов. „Мисля, че е справедливо и правилно“, каза още той.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и