Свързани новини

03.01.2019 10:32

Отказват лечение на бг деца в чужбина заради недоверие към НЗОК

Видян 1897 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



В чужбина отказват лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК. Пред БНР Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации Заедно с теб, разказа за случая на 5-годишно дете със сърдечни проблеми. Детето е кандидатствало за лечение в университетска болница в Кьолн, откъдето обаче получава отказ. Друг пример е 9-годишният Стефан, на който също е отказано лечение – този път от Румъния.

„Лично изисках директорът на Фонда да изпрати едно писмо до управителя на НЗОК, да даде обяснение защо университетска болница в Германия отказва да работи с формуляр S2, издаден от НЗОК. То е ясно защо – защото имаме прекалено много просрочия“, коментира Георгиева в предаването Преди всички.

От Пациентски организации предупреждават за това от 2-3 месеца, когато стана ясно, че фондът ще бъде закрит и ще премине към НЗОК. Чужди болници често предпочитат да лекуват децата чрез Фонда, а не чрез Касата, защото нямат доверие в нея. Георгиева добави, че това недоверие на болниците се наблюдава от доста време. Тя подчерта, че е задала редица въпроси до премиера и очаква отговори.

Георгиева очаква и проблеми с лечението на децата с левкемия: „Освен лечението на деца в чужбина, ние плащаме на около 30 деца медикаментите в България – за лечение на тежки онкологични заболявания. Тези деца няма да могат да получат своите лекарства. Това са медикаменти, които не са регистрирани и Касата не може да плаща, затова ги плаща Фондът. Това е абсурдно. … Медицинските изделия, които плащаме за нашите деца в чужбина, също ги няма в позитивната листа на НЗОК“.

Пенка Георгиева пита какво ще правят всички тези болни деца и техните семейства, след като Фондът бъде закрит.

„В такъв нормативен хаос се вкара д-р Дечев, че нямам обяснение защо го направи. Единственият полезен ход в момента е Фондът да остане да работи, както досега“, каза тя.



 Източник: БНР











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец