Свързани новини

02.01.2019 11:52

Икономист: Вече се говори открито за рецесия

Видян 2549 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  „Проблемът за мен е, че дори при тези официални прогнози, които се опитват да бъдат по-розови, следващата година ще имаме по-малък ръст на икономиката и още по-притеснителното е, че вече се говори открито за рецесия. Някъде в бъдещето през 2020 година например може да имаме рецесия, която е подобна на тази от 2008 година. Затова аз не бих бил твърде оптимистичен за следващата година от гледна точка на макросредата”, коментира икономистът Стоян Панчев пред Нова телевизия.


 


От 1 януари скачат всички заплати в държавната администрацията с 10%, а с 20% се увеличават възнагражденията на учителите. Минималната работна заплата в страната вече е 560 лева. А минималните пенсии се запазват до 1 юли – когато ще бъдат увеличени с 12 лв. - до 219 лв. В частния сектор – половината от работодателите ще вдигнат заплатите, като за две трети – ръстът ще бъде до 10 %.


„Със сигурност един ръст на средната заплата със 7-9%, какъвто изглежда трендът от последните няколко тримесечия,  ще означава сериозно увеличение на разполагаемия доход  и едва ли промените в разходите за обслужване на дома като по-високи цени на водата, отопление на газ ще се усетят съществено.  Няма как този пик на цените на енергийните ресурси в световен мащаб през ноември, който доведе и до много рязко поскъпване на горивата в България, да не се отрази на цените. Въпреки това инфлацията, която отчетохме, беше около 3,7% - и при това положение доходите растяха два пъти по-бързо", заяви икономистът Лъчезар Богданов пред Здравей, България.


 От началото на 2019 г. са налице по-големи разходи. За вода вече плащаме по нови цени. Най-голямо е поскъпването в София и в Бургас, а по-малко за вода ще плащат единствено – в Кърджали.


От 1 януари природният газ поскъпва с 3.51 %. Тъй като повишението е под 5 на сто - няма да се отрази върху сметките ни за парно, топла вода и ток.  Заради рекордното поскъпване на промишления ток, бизнесът предупреди за по-скъпи основни храни и стоки, които купуваме – като хляб, месни и млечни продукти, сладкарски изделия.


С до 30% скачат и данъците на старите коли. Всяка община сама ще прецени с колко да вдигне налога, като ще се ръководи от три показателя – възраст на колата, евро стандарт и мощност.


По-високи данъци ще плащат и собствениците на повече от едно основно жилище. От тази година те губят отстъпката си от 50 % и на практика ще плащат двойно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено