Свързани новини

02.01.2019 11:26

Украйна отбеляза ЧРД на нацисткия сътрудник Степан Бандера

Видян 2597 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Докато светът празнува новата година, Украйна отбеляза рождения ден на Степан Бандера, националистически лидер и нацистки съюзник, който мнозина в страната смятат за герой. От 2019 г. денят вече е официален празник.

 Хиляди хора, носещи украински знамена, факли и лозунги, се събраха в центъра на Киев във вторник. Подобно събитие, но в по-малък мащаб, се проведе в Лвов в западната част на страната, предаде RT.

Докато украинските националисти се събират ежегодно за рождения ден на Бандера, тази година 1 януари стана официален национален празник. Законодателството беше одобрено през декември от украинския парламент.

Бандера, роден на 1 януари 1909 г., е бил виден лидер на Организацията на украинските националисти (УПА). Групата, създадена между двете световни войни, се бореше главно срещу Полша, Чехословакия (съвременна Словакия и Чехия) и Съветския съюз за независима национална държава за украинците. Макар първоначално да е била предимно пропагандkа, методите й по-късно започват да стават по-жестоки и нарушаващи правата.

Организацията си сътрудничи с Третия райх много преди Втората световна война, надявайки се да получи повече помощ за каузата си. Преди нацистката инвазия в Съветския съюз през 1941 г. Бандера активно работи с специалните служби на Райха. Но когато УПА вече не е полезна за нацисткия режим, тя бива подложена на репресии, коментира RT. Бандера е арестуван през 1941 г. и прекарва три години в затвора, преди да бъде освободен като потенциален организатор на съпротива срещу настъпващите съветски войски.

След освобождаването си Бандера, както и неговата националистическа група, активно биват подкрепяни от западното разузнаване. Той продължава живота си в Германия и през 1950 г. живее със семейството си в Мюнхен. Но миналото му го превръща в обект на няколко опита за убийство. През 1959 г. агент на КГБ го застрелял фатално с пистолет със стрелички с цианид.

След освобождаването си Бандера, както и неговата националистическа група, активно се подкрепяха от западното разузнаване. Той продължил живота си в Германия и през 1950 г. той и семейството му живеели в Мюнхен. Но миналото му го превърна в обект на няколко докладвани опита за убийство. През 1959 г. агент на КГБ го застрелял фатално с пистолет за стрелички с цианид.

Въпреки своята биография, модерна Украйна вижда Степан Бандера герой. Неговият статут на легенда става официален през 2010 г., когато тогавашният президент Виктор Юшченко го награждава посмъртно със званието Герой на Украйна. Наградата получава внукът на Бандера.
 
Симпатизантите на Бандера твърдят, че той не е контролирал насилието, водено от военното крило на УПА, което включва масови убийства на поляци и евреи по време на войната.

"Бандера е типичен представител на идеологията на "политическия украинизъм", смята Олег Неменски, водещ изследовател в Руския институт за стратегически изследвания. "Тази позиция предполага налагането на неговата воля “на пасивното мнозинство от активното малцинство”, добави той.


Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но