Свързани новини

30.12.2018 09:10

Размяна на земя решава конфликта в Манбидж?

Видян 1497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Манбидж, който се управлява от кюрдите, е огромен проблем за Дамаск, Анкара и Москва, тъй като никой не иска да загуби земи, войски или съюзници. За да бъде спряно противопоставянето на Сирия, може да се стигне до разпределяне на области на влияние, твърдят анализатори, предаде RT.


Високопоставена турска делегация пристигна в събота в Москва, само ден след новините, че кюрдските милиции са поканили сирийските сили да влязат в Манбидж - стратегически център в северната част на страната, преди да направят това турците. Сирийските военни съобщиха, че са овладели града, но няма независими доклади, потвърждаващи преместването на войските.


В същото време, подкрепяните от турци бойци също тръгнаха към Манбидж. През цялото време Анкара заплашваше да смаже кюрдската съпротива в района, където американците, които са в процес на изтегляне и французите имат своите военни бази.


Срещата в събота в Москва бе от ключово значение в напрегнатата ситуация, смятат експерти от Близкия изток.


"Очевидно Турция ще настоява, че техните сили трябва да влязат в Манбидж, Русия, разбира се, ще настоява градът да бъде предаден на силите на Асад", каза за RT за Кирил Семенов, експерт по ислямски изследвания с руския Институт за иновативно развитие.


Манбидж не бе единственият въпрос, обсъден от руските и турските стратези по време на срещата, отбеляза той, тъй като за тях е от съществено значение да разберат "какво ще се случи с териториите на изток от река Ефрат".


Различни места в Сирия могат да бъдат използвани като средство за договаряне от всички страни в конфликта. Семенов предположи, че турците могат да се споразумеят със сирийски сили, които да вземат някои части от провинция Идлиб в замяна на съгласието на Дамаск за турска офанзива към Манбидж или Кобане.


Между сирийските войски и кюрдските сили имаше редки сбълъсци по време на гражданската война, а цялостните отношения между кюрдите и Дамаск „никога не са били гладки“. От друга страна, никога не са достигани такива високи нива на враждебност между сирийското правителство и бунтовниците на Западна.


Междувременно, нараства напрежението в Северна Сирия. Малко след като Дамаск обяви изпращането на войски там, турските сили прекосиха Сирия, а американските хеликоптери бяха заснети в района на Манбидж. Анкара струпа и танкове на южната си граница със Сирия.


Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни