Свързани новини

28.12.2018 10:23

Нов външен и шеф ДС в Рияд

Видян 1169 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Рияд обяви мащабна реорганизация на кабинета, която включва назначаването на нов шеф на Външното министерство, както и значителни промени в длъжностите по националната сигурност.


Външният министър Адел Ал-Джубеър е освободен от длъжността си и е понижен до държавен министър за външните работи, съобщи саудитската агенция по печата, като се позовава на кралския указ. Промяната идва след натиска върху Рияд заради военната му кампания в Йемен и убийството на журналиста Джамал Кашоги.


През ноември американските сенатори приеха две резолюции, обвинявайки саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман за убийството на Кашоги и призовавайки Вашингтон да спре всяка помощ за военната кампания, ръководена от Саудитска Арабия в Йемен. Тези стъпки бяха предприети, въпреки „силното противопоставяне“ на Вашингтон на идеята за спиране на подкрепата за саудитците.


Ал-Джубеър е непоколебим поддръжник на саудитската кампания в Йемен, тъй като многократно защитава действията на Рияд, както и блокадата на страната, опустошена от конфликти и поразена от епидемия от глад и холера. Той веднъж заяви, че "нито една страна не е предоставила повече помощ на Йемен, отколкото на Саудитска Арабия."


Постът на Ал-Джубеър бе поет от Ибрахим ал-Асаф, дългогодишен финансов министър на Кралство. Той е финансов министър от януари 1996 г. Ал-Асаф също бе задържан за кратко по време на антикорупционно прочистване през 2017 г., но бе освободен без всякакви обвинения.


 Рияд също отстрани от поста своя посланик във Великобритания. Все още не е ясно кой ще го замени. Промените включват и назначаването на нов началник на Националната гвардия - принц Абдула бин Бандар бин Абдул Азиз,  нов шеф на общата сигурност и нов съветник по националната сигурност, както и промени в Съвета за политика и сигурност на Саудитска Арабия.


Рокадите имат за цел да подобрят имиджа на Рияд, който пострада след последните събития, както и да коригира политическия курс на Мохамед бин Салман.


Уволнението на саудитския посланик в Обединеното кралство също показва, че Рияд очевидно възнамерява да даде нов старт в отношенията с един от ключовите си западни поддръжници, тъй като Великобритания е една от онези държави, които критикуват Саудитска Арабия за убийството на Кашоги.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци