Свързани новини

22.12.2018 17:22

Цацаров няма амбиции за ВКС

Видян 1542 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сотир Цацаров заяви, че нито може, нито ще посочва своя наследник на поста главен прокурор следващата година и предрече гореща надпревара. По думите му, претендентите за поста ще бъдат подложени както на политически, така и лични атаки. В предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Цацаров каза също, че няма амбиции да става председател на Върховния касационен съд и член на Конституционния съд. Обвинител номер едно коментира още, че както по случая Иванчева, така и по другите шумни разследвания срещу бизнесфамилии, последната дума е на съда, а целта на прокуратурата е внасянето на обвинителни актове и осъдителни присъди.


Сотир Цацаров подчерта, че в последния си мониторингов доклад Европейската комисия е възприела предложението му да се създаде система за търсене на наказателна отговорност от тримата големи в съдебната власт.


В Министерството на правосъдието вече се подготвят промени в Закона за съдебната власт, които да осигурят това. "Мисля даже, че през 2019 година те ще бъдат реалност. Това, ако се случи, ще срути още един мит за недосегаемостта на главния прокурор", каза Цацаров.


Той бе категоричен, че текстовете за т.н. 48-часов таен арест, трябва да важат само за тежки престъпления като тероризъм и организирана престъпност. Според обвинител номер едно не може да се ограничи уведомяването на най-близките от семейния кръг и на адвокатите на задържания.


"Ако сега това вето послужи за прецезиране на разпоредбата, тя ще работи. Ако на това вето се реагира на инат - вето - гласуване - преодоляване, пак казвам - не браня нито президент, нито парламент, аз разсъждавам от правна гледна точка. Тогава нещата не биха били никак добри", прогнозира Цацаров.


Той определи убийството на Виктория Маринова в Русе като най-запомнящото се за него от отиващата си година и категорично заяви, че то не е свързано с работата й като журналист. "Това убийство, това престъпление, бих казал в личен план, а и в план, който е свързан с работата на моите колеги, пряко ангажирани с това, може би е най-голямото ни и най-силно изпитание, включително и на психиката и на професионализма през изминалата година", каза Сотир Цацаров.


По отношение на споровете около това дали трябва или не да бъдат в ареста бившата кметица на Младост Десислава Иванчева и другите подсъдими по това дело последната дума ще има Апелативния съд. Условията в арестите за всички задържани са еднакви.


"За това, ако трябва да бъдем обективни, не трябва да бъдем лицемерни. Трябва да кажем, че българските затвори и българските следствени арести са в ужасни битови условия. И тези ужасни битови условия не са само за Иванчева", посочи главният прокурор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Опитва се да се оневини ама не се получава хората не са толкоз глупави

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и отговорности

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и